Rattfulla får straffrabatt

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox

Kör du grovt oaktsam och kör ihjäl någon kommer du lindrigast undan om du druckit alkohol.

Ny forskning visar att rattfulla döms till kortare fängelsestraff än nyktra.

– De får straffrabatt, säger utredaren Mohammad-Reza Yahya.

Det låter absurt.

Men den som är full och skadar eller dödar en annan människa i trafiken får lägre straff än de som gjort sig skyldig till samma brott och varit nykter.

”Jag blev förvånad”

Det visar en ny svensk studie som utredaren Mohammad-Reza Yahya och forskaren Ulf Hammarström på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort.

Rattfulla får visserligen fängelse i större utsträckning än nyktra, men det är när det gäller grova brott som resultatet är anmärkningsvärt, skriver Östgöta Correspondenten.

Nyktra bilister som skadar en annan människa i trafiken döms i snitt till tio månaders fängelse om brottet är grovt. Den som begått samma brott men druckit sig grovt rattfull innan behöver bara sitta inlåst i sex månader.

– De som kör onyktra får lite rabatt, de får lägre fängelsestraff i genomsnitt. Jag blev förvånad, man förväntar sig att det ska vara åt andra hållet, säger Mohammad-Reza Yahya till Aftonbladet.

Lite görs åt problemet

Han gick igenom statistiken igen för att kontrollera att han inte gjort något fel. Men resultatet stämde.

– Det borde vara tvärtom, då skulle samhället signalera rätt budskap.

Studien visar också att ju fullare föraren är, desto kortare blir fängelsestraffet. Rattfulla döms till hårdare straff än grovt rattfulla.

På andra områden har åtgärder vidtagits för att minska olyckor och sänka antalet döda i trafiken. Men när det gäller rattfylleri händer ingenting, menar Mohammad-Reza Yahya.

Han vill se skärpta straff för rattfyllerister.

– Det är dags att göra något, man kan rädda oskyldiga liv. Ansvariga på justitiedepartementet eller i domstolarna måste ta sitt ansvar och titta på den här biten, säger han.

Unga överrepresenterade

Samtidigt vänder han sig mot att brottet rubriceras som ”vållande till annans död” om någon tar livet av en annan människa i trafiken.

– Om jag dricker alkohol, sätter mig i bilen och kör. Är det då vållande till annans död? Vad är mord? Vad är mordförsök? Det måste vi fundera på, säger Mohammad-Reza Yahya.

– Jag tror att strängare straffskala när rattfulla visat grov oaktsamhet i trafiken och bättre domar kan förebygga brottet.

Mohammad-Reza Yahya påpekar också att unga bilister är överrepresenterade i statistiken.

Borde utredas vidare

Tom Bjerver, vd för Motorförarnas helnykterhetsförbund, tycker att domstolarna har en farlig inställning om onykterhet ses som en förmildrande omständighet.

– Har man begått brottet så har man. Det är utifrån det domstolarna måste döma om folk inte ska tappa tilltron till rättsväsendet, säger han till TT.

Studien visar bara hur statistiken ser ut, den presenterar inget svar på varför det ser ut som det gör. Mohammad-Reza Yahya hoppas nu att frågas utreds vidare.

Tom Bjerver menar också att domarna bör lusläsas för att få ett definitivt svar på om rattonykterhet ses som en förmildrande omständighet.

– Svaret kan finnas mellan raderna. Jag tror inte att domare och nämndemän har riktig koll på det här. De är nog inte medvetna om vad de gör, vilket känns lite ruggigt, säger han till TT.

Här är resultaten

Vid "grov oaktsamhet", den helt dominerande klassningen vid fängelsedomar, har följande antal dagar blivit utdömda för nyktra, rattfulla respektive grovt rattfulla:

• vållande till annans död: 470, 468 respektive 436 dagar

• vållande till kroppsskada: 308, 235 respektive 191 dagar.

En person som är nykter, kör ihjäl någon och visar "grov oaktsamhet" i trafiken får fängelse i ett år och tre månader. Den som kört grovt rattfull och döms för samma brott får omkring en månad kortare fängelsestraff.

Förare som är nyktra, skadar någon och visar "grov oaktsamhet" döms till fängelse i drygt tio månader. Den som kört rattfull får åtta månader och den som kört grovt rattfull får sex månaders fängelse.

Fler nyktra än onyktra förare döms till fängelse om de visar "grov oaktsamhet " och kör ihjäl en annan människa. Dessutom döms grovt rattfulla inte till fängelse lika ofta som de som "bara" är rattfulla.

Var femte som dömts för vållande till annans död och vållande till kroppsskada sjukdom var onyktra. Två av tre bilister som dömts till framkallande av fara var full.

Källa: Rattfylleri vid vållandebrott i trafiken – analys av uppgifter i lagföringsregistret, VTI, Östgöta Correspondenten.

Publicerad: