Nyheter

Hans Kristian Rausing skyddas av familjen

Av: 

Torbjörn Ek

Aftonbladet

NYHETER

Tetra Pak-arvingen ska räddas av toppadvokater

London. Han misstänks för mord på sin fru.

I går fick Hans Kristian Rausings familj chockbeskedet – men redan nu har de sin egen förklaring.

– Han var för uppriven för att anmäla hennes död, säger en vän till familjen.

Hans Kristian Rausing, 49, är gripen misstänkt för mord på sin fru Eva Rausing, berättade den ansvariga polisinspektören Sharon Marman i Westminister Coroner’s Court i går.

Men polis har ännu inte kunnat förhöra honom. Sent i natt var Rausing fortfarande i för dåligt skick.

– Han är inte tillbaka i häktet utan får fortfarande vård. När läkarna anser att han är i form för att svara på frågor kommer han föras tillbaka till polisstationen där han kan förhöras, säger en talesperson för Scotland Yard till Aftonbladet.

”För uppriven”

Enligt Marman är han inlagd för avgiftning efter att ha gripits alkohol- och drogpåverkad i måndags. När polisen genomförde en husrannsakan i lyxbostaden i London-stadsdelen Belgravia hittades Eva Rausings döda kropp.

En vän till familjen Rausing bekräftar att hon legat där en tid, enligt Times upp till en vecka. Men familjen Rausing tror inte att Hans Kristian tagit livet av sin fru.

– Han var för uppriven för att anmäla hennes död, säger en familjevän till Times.

– De hittade kroppen, den hade legat där en tid och han var den enda som hade varit där. Det är därför han har gripits misstänkt för mord. Den inledande obduktionen visade inget misstänkt och jag tror inte att någon förväntar sig att provresultaten ska göra det heller. Från familjens perspektiv har ingen ens nämnt ordet mord, säger vännen.

”Blev inte mördad”

En poliskälla betonar för Aftonbladet att man, trots att Hans Kristian Rausing är gripen för mord, ännu inte klassar hans hustrus död som mord.

– Vi säger fortfarande att hennes död är oförklarad och det är vad vi utreder, säger källan.

Eva Rausings mamma Nancy Kemeny är övertygad om att dotterns pacemaker orsakat hennes död. Tillsammans med sin make Thomas har hon varit i London och träffat rättsläkaren.

– Hon blev inte mördad eller något sånt, men uppenbarligen måste droger ha spelat in. Eva hade en ny hjärtklaff och en pacemaker, hon fick dem 2005. Vi vet att det var därför hon dog, pacemakern, säger Nancy Kemeny till Daily Mail.

– Den lade inte av, den gick bara snabbt, något fick den att gå snabbt. Vi tror att det berodde på flyget till London från Kalifornien, fortsätter hon.

Anlitat ett team

Om sin dotters och svärsons knarkmissbruk säger Nancy Kemeny:

– De försökte bli bättre. De försökte och försökte och försökte.

Familjen Rausing har anlitat ett superteam för att fria Hans Kristian från mordmisstankarna. I rättsläkardomstolen i går fördes hans talan av advokaten Neil Saunders som tidigare bland annat har representerat offer för de så kallade 7 juli-bomberna i London.

Vid hans sida fanns advokaten Ben Rose som grundat en av Storbritanniens ledande jurist­firmor inom brottmål. Dessutom fanns även pr-mannen James Henderson på plats, en av de främsta krishanteringsexperterna i landet som tidigare arbetat med exprinsessan Fergie.

Detta har hänt – Dag för dag

Måndag 9 juli

Hans Kristian Rausing, 49, stoppas av polis i Wandsworth i södra London när han kör bil märkbart påverkad. Polisen hittar crack på honom och griper Tetra Pak-arvingen för droginnehav.

Vid en husrannsakan i hans hem i exklusiva stadsdelen Belgravia hittas hans fru Eva, 48, död i ett av sovrummen. Rausing grips även för inblandning i hennes död.

Tisdag 10 juli

Polis på Wandsworth Police Station försöker förhöra Rausing som pratar osammanhängande och inte kan svara på frågor. Han förs till sjukhus för vård på en säkerhetsklinik. Troligen Maudsley Hospital som är världsledande inom mentalvård.

Samtidigt genomsöks hemmet av polis och brottsplatsundersökare.

Onsdag 11 juli

Under dagen framkommer det att Eva Rausing legat död i sitt hem en längre tid när hon hittades, kanske så länge som en vecka. Enligt Sun misstänker polisen att Hans Kristian låst in sig med sin döda fru och vägrat låta personal komma in i rummet.

Vänner berättar hur paret levt i misär och bara utnyttjat två av rummen i jättebyggnaden värderad till 800 miljoner kronor. En vän beskriver bostaden som en ”knarkarkvart”.

Torsdag 12 juli

Evas mamma Nancy Kemeny berättar att hon inte sett sin dotter sedan i julas, men att Eva nyligen varit inlagd för behandling i Kalifornien. Hon lämnade den för att åka hem till London och övertala Hans Kristian att göra henne sällskap på rehab-kliniken. Kemeny berättar också att hon tror att dottern dog på grund av sitt hjärtfel.Evas familj uppges ha anlitat före detta elitsoldater för att försöka hindra sin dotter från att knarka. Ändå lyckades hon vissa månader spendera upp till 1,2 miljoner kronor på droger.

Fredag 13 juli

Den ansvariga polisinspektören avslöjar att Hans Kristian Rausing gripits misstänkt för mord, men att han ännu inte kunnat förhöras. Han är inlagd på sjukhus för alkohol- och drogavvänjning och polis avvaktar möjlighet att kunna höra honom. Brottsplatsundersökare har hela veckan fortsatt sin genomgång av parets hus där Eva Rausing hittades död.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter