Nyheter

Lillemor Arvidsson är död

Av: 

Olof Svensson

Lillemor Arvidsson blev 68 år.

Foto: Anders Wejrot

NYHETER

Lillemor Arvidsson har avlidit 68 år gammal.

Hon var den första kvinna som blev ordförande i kommunals fackförbund och var under många år landshövding på Gotland.

Lillemor Arvidsson avled efter en kort tids sjukdom, skriver helagotland.se.

Fackföreningskämpen och den tidigare landshövdingen på Gotland - Lillemor Arvidsson är död. Hon beskrivs som en mycket omtyckt och folkkär landshövding som brann för att stärka kommunikationen mellan Gotland och fastlandet.

Första kvinnliga ordföranden

Lillemor Arvidsson började sin bana som vårdbiträde på lasarettet i Uddevalla i början av 1970-talet, samtidigt engagerade hon sig i det fackliga arbetet. 1982 blev hon ombudsman för kommunal och ett år senare andra ordförande. 1988 utsågs hon till ordförande i i förbundet, hon blev därmed den första kvinnliga förbundsordföranden.

Hon blev också den först kvinnliga ordföranden i ett LO-förbund över huvudtaget och arbetade särskilt mycket för jämställdhetsfrågor. Under början av 1990-talet var hon även ledamot i den socialdemokratiska partistyrelsen.

Hon lämnade uppdraget i kommunal 1995 efter en längre tids problem med ett envist magsår.

Populär och folkkär

Efter ett par års vila återhämtade hon sig och utsågs 1998 av regeringen till landshövding i Gotlands län, en post hon satt på i sex år. Hon engagerade sig i en mängd olika frågor men var kanske mest känd för sitt brinnande intresse för Gotlandstrafiken. Hon var en engagerad, populär och folkkär, skriver helagotland.

Född den 1 maj

Den 1 maj skulle Lillemor Arvidsson ha fyllt 69 år. Att hon var född den 1 maj, arbetarrörelsens viktigaste dag, var något hon ofta framhöll och också kunde skämta om, skriver länsstyrelsen i Gotlands län i ett pressmeddelande.

"Med erfarenheter från sitt fackliga arbete så hade hon en stor kamplust som kom väl till pass när det gällde. Lillemor var en färgstark person som ofta sågs och hördes i media och i olika sammanhang där hon efterfrågades som talare. Vi är många arbetskamrater och invånare i länet som tänker på och saknar Lillemor denna dag." skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Lillemor Arvidsson avled efter en kort tids sjukdom.

Texten uppdateras

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: