Snus kan förbjudas

Publicerad 2012-04-19

EU-kommissionen vill förbjuda smaktillsatser i tobak.

Går förslaget igenom kan det vara färdigsnusat för en miljon svenskar.

– Det skulle innebära slutet för svenskt snus, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner.

Sverige lovades ett undantag från snusförbudet i EU. Men nu kan ett förbud vara på väg att smygas in bakvägen – genom att förbjuda väsentliga delar av innehållet.

Enligt ett remissförslag till ett nytt tobaksdirektiv, som inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektorat, ska nämligen en stor mängd olika smaktillsatser i tobak förbjudas.

”Kan innebära slutet”

All svensk snus innehåller något av ämnena.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé och står för 85 procent av svenska snusmarknaden.

Hildingsson betecknar förslaget som ”synnerligen allvarligt”.

– Vi svenskar kan ju inte begripa hur EU kan förbjuda snus över huvud taget. Vi har stora farhågor om att man inte förstår frågan. Svenska regeringen måste engagera sig.

Tidigare röktorkades tobaken i svenskt snus. Men sedan forskning på 1980-talet visade att det gav höga halter av cancerogena benzoapyren, BAP, började man med lufttorkning och kompenserade med ytterligare smaktillsatser, som rökarom.

Finns det något ni kan ersätta de föreslagna aromerna med?

– För oss är den analysen för tidig att göra, säger Hildingsson.

Tror inte på förslaget

Christofer Fjellner, ledamot i Europaparlamentet, har svårt att tro att förslaget skulle gå igenom.

– EU måste bestämma sig. Man kan inte både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla, säger han och fortsätter:

– Jag förväntar mig att vi svenska ledamöter kommer stå upp som en för att rösta ned det här och att svenska regeringen röstar emot det i ministerrådet.

Enligt Folkhälsoinstitutet snusar omkring en miljon svenskar. Branschen framhåller att svenska män röker i mindre utsträckning än i andra länder, tack vare snusets utbredning.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har avböjt att kommentera förslaget.

Läkarorganisation positiv till förbud

Docent Göran Boëthius, vice ordförande i Läkare mot tobak, uppger att även om snus är mindre farligt än rökning är det inte något bra argument.

– Vi ser tobaksanvändningen som en helhet. Det krävs ett konsekvent batteri av åtgärder som höjda skatter, minskning av exponering av tobak i affärerna och åldersgräns.

– Förbud av smaktillsatser är den del i att göra tobak mindre attraktivt. I Australien, Kanada och Kalifornien där man jobbat med åtgärder är rökningen nere i svenska nivåer utan att ta snus till hjälp.

Svenska snusare om förslaget