”Är vita medelålders män en klan för att de röstar på varandra?”

Val 2018: Valdeltagandet i Göteborg ökade

avCecilia Vaccari

Valdeltagandet ökade i Göteborg i år, jämfört med 2014.

En av orsakerna kan vara att kommunen satsat extra på att få fler att rösta.

Aftonbladet har träffat fyra av kvinnorna som jobbat för att höja valdeltagandet i områdena med absolut flest soffliggare.

– Man dumförklarar oss med annan etnisk bakgrund och det skapar svårigheter att skapa ett gemensamt samhälle, säger Seiran Alipour, processledare för Unga påverkar.

Gårdsten, Bergsjön och Hjällbo är några av områdena som hade lägst valdeltagande 2014. Något som skapade en kedjereaktion bland boende i områdena.

– När valdeltagandet är så lågt så betyder det att man inte påverkar. Jag som är född och uppväxt i Angered blev förbannad för att folk inte röstar, men när man är härifrån så vet man också varför, säger Radia Al-Masri, projektledare Angered är här och illustrerar:

– Vissa som bott här i 20-30 år visste inte hur man röstade. Andra visste inte vad de skulle rösta på och Valkompasserna som finns är för svåra för många, som till exempel inte vet vad ett rut-avdrag är.

Hennes organisation har knackat dörr, anordnat events och valskolor där man förklarar hur valprocessen går till.

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Radia Al-Masri, Renas Mustafa, Elin Eide, Sieran Alipour.

 – Projektet heter ”Angered är här” för att vi vill visa att vi är här och att vi vill påverka vår verklighet.

Hon och de andra vi träffar på centret KulturATOM i Angered är samtliga uppväxta i nordöstra Göteborg – där ligger fem av stadens sex särskilt utsatta områden. Den yngsta är 19 år gammal och gick med i Angereds ungdomsråd för ett och ett halvt år sedan. Det blev en språngbräda till att bli demokratiambassadör inför valet.  

– Många har inte vetat om att de är röstberättigade. Vi har delat ut broschyrer på fem olika språk, berättat för folk hur det går till att förtidsrösta, rösta och dirigerat folk till vallokaler, berättar Elin Eide, ungdomsrådsmedlem och demokratiambassadör.

Ett av hennes uppdrag blev således att informera om valet i Gårdsten där endast 37 procent röstade i kommunvalet 2014. Inför satsningen så kollade hon upp vad som gjorts för att öka valdeltagandet.

– Inget hade gjorts. Vi var där och hade foodtrucks, fika och foldrar. Vi stod utanför en vallokal, men den var stängd.  Det blev så snopet: ”Vi vill jättegärna att ni går och röstar, men det går tyvärr inte nu”. Det är tråkigt när folk är drivna och vill agera, men tillgängligheten inte finns, beklagar Elin.

Seiran Alipour är processledare för Unga påverkar och hon tror att anledningen till att valdeltagandet faktiskt ökat är att dessa olika organisationer jobbat på olika sätt för ett och samma mål.

– Vi konkurrerar inte utan vi samarbetar med varandra för att få till en gemensam förbättring. Det är ett rikt föreningsliv, frivilligarbete och samarbete där alla tryckt på för att öka valdeltagandet., säger hon och tillägger:

– Alla förstod hur viktigt det här valet var.

Foto: ANDERS DEROS
Elin Eide och Radia Al-Masri.

I vilket avseende menar du?

– Folk har börjat förstå vikten av att utnyttja sin rösträtt och insett att det också är att val att inte rösta. Då låter man ju andras röster göra val som man kanske inte står för.

Renas Mustafa är projektledare för ABF:s demokratiprojekt Rösta! Privat är hon engagerad i S-kvinnor, men hon understryker att hon i sin arbetsroll är partipolitiskt obunden. Rösta! har besökt språkkaféer, skolor, folkhögskolor, men också varit på plats med röstbås när det varit festivaler i Hammarkullen, Gårdsten och Biskopsgården.

– Det är så lätt att få folk att rösta när problemet är att de inte vet hur man gör. De svåraste att övertala är sådana som har dåliga erfarenheter av politik, som kommer från länder där det inte spelar någon roll vem man röstar på.

Uppgifter om klanröstning

Efter valnatten har det cirkulerat rykten om förekommer "klanröstning" och "familjeröstning” i just särskilt utsatta områden.

Den teorin skjuter samtliga på KulturATOM ner direkt.

– Klart de påstår sånt. Det är skrattretande när man hör det, men när jag tänker efter så har ju jag och många andra vänner som är politiskt aktiva. Så det handlar nog om att man vill lyfta unga politiker eller landsmän eftersom man tänker ”Det här är nån som ser ut som jag, är som jag och kommer från samma ställe, den kommer kämpa för mina frågor”, säger Seiran Alipour och kontrasterar:

– Vita medelålders män vet inte hur jag har det i Angered om de är från Askim. Är vita medelålders män en klan för att de röstar på varandra?

Foto: Aftonbladets valgrafik
Foto: Aftonbladets valgrafik

Anledningen till att ryktena började cirkulera var bland annat att Socialdemokraterna fick så högt röstantal i de här områdena. 

– Socialdemokraterna gör större satsningar i områden där deras politik fyller behov. De har varit väldigt aktiva i Angered för att de vet att deras politik kommer ge resultat här, säger Elin Eide och tillägger:

– På självaste valdagen var det säkert många som tänkte att en röst på Centerpartiet inte kommer att göra skillnad utan att man får rösta på S annars kommer SD vinna. Jag kände på att privat plan att det var antingen eller. Så tror jag att många resonerade.

Vad säger dessa teorier och begrepp om hur man ser på svenskar med annan etnisk bakgrund?

– De försöker ju skapa en bild av att vi inte kan tänka eller ta beslut själva. Man dumförklarar oss med annan etnisk bakgrund och det skapar svårigheter att skapa ett gemensamt samhälle, säger Seiran Alipour.

GRAFIK: Så går det till att bilda regering 01:49
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Göteborg

Politik

Angered