Hundar

Hunden Diesel dog när fyrverkerierna smällde

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Hunden Diesel blev rädd och stressad av fyrverkerier. Förra nyåret var inget undantag – men den gången överlevde han inte.

– Han var otroligt klok, lugn och snäll och vi hade gått igenom ganska mycket tillsammans, så det var ju som att förlora en väldigt god vän, säger matten Marie-Louise.

Hunden Diesel var livrädd för fyrverkerier. Så fort det smällde började han stressa och hyperventilera och förra året var inget undantag. Trots att matten Marie-Louise gett honom lugnande medel började han andas häftigt. Diesel la sig ned och ställde sig upp om vartannat. När han till slut bara låg ned trodde Marie-Louise att han somnat – men så var inte fallet. Diesel var död. Enligt Marie-Louise var det just stressen som blev slutet för hennes hund.

– Den här gången klarade han inte det. Jag är så arg och upprörd över att han var tvungen att dö för att andra ska ha det roligt och roa sig, sa hon tidigare till Aftonbladet.

Nu har det nästan gått ett år sedan hans död.

– Det har varit tufft. Han var väldigt speciell för mig, jag hade haft honom sedan han var valp. Han var otroligt klok, lugn och snäll och vi hade gått igenom ganska mycket tillsammans, så det var ju som att förlora en väldigt god vän, säger hon.

Även Diesels lillebror Loke har påverkats av händelsen.

– Man märkte ju i början att han saknade honom. Han har ju vuxit upp honom, säger hon och fortsätter:

– I somras hade vi en begravningsceremoni, vi spred askan vid en utsikt över vattnet. Han tyckte om att sitta där.

Orolig inför nyår

Nu är det snart nyår igen och oron finns där. Hon vet inte hur Loke kommer att reagera.

– Jag vet inte hur han kommer att reagera när det smäller av ordentligt på nyår. Om han då kommer att minnas, det var ju ett trauma för honom.

Marie-Louise har dock sett till att de ska bo på hotell på Arlanda där man inte får smälla – något hon även försökte med förra året. I framtiden hoppas hon dock att fyrverkerismällandet kommer att begränsas till tolvslaget på nyårsafton, nu sker smällandet oberäkneligt.

– Som det är nu har man ingen chans att värja sig. Jag kan samtidigt förstå att privatpersoner vill ha fyrverkerier, även om jag skulle föredra att det inte fanns alls. Därför skulle en begränsning till tolvslaget vara något att föredra.

”Bakomliggande sjukdom kan förvärra”

Marie Jury är vice vd och veterinär på Väsby djursjukhus. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men generellt säger hon att en allvarlig chock absolut kan leda till döden.

– Men vanligen så finns en annan bakomliggande sjukdom med i bilden som förvärrar tillståndet. Chocken kan vara det som gör att det tippar över kanten, sa hon tidigare till Aftonbladet.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar