Svensk man gripen i terrorräd i Rotterdam

avIsabelle Nordström

NYHETER

En svensk man i 30-årsåldern har gripits i Rotterdam i en antiterrorräd på julafton, enligt nederländska åklagarmyndigheten.

Ytterligare tre män är gripna som är misstänkta för kopplingar till islamistisk terrorism.

”Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa arbete i övrigt”, skriver Dag Enander på Säpo i en kommentar.

Foto: GERARD BOLT

Det var på julafton som nederländska specialstyrkan DSI slog till mot misstänkta terrorister. Bland de män som greps är en 29-årig svensk man. Han ska ha anlänt till landet från Stockholm under julaftonseftermiddagen, meddelar nederländska åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Polisen såg att han mötte upp med tre andra personer och tidigt på kvällen greps de, säger Wim De Bruin, talesperson vid åklagarmyndigheten i Nederländerna, till TT.

Mannen är 29 år gammal.

Fick tips om svensken

De andra tre männen som också gripits ska vara hemmahörande i Nederländerna och vara mellan 21 och 30 år gamla. De fyra männen misstänks ha koppling terrorism med islamistiska motiv.

Utredningen startade med att nederländsk polis fick tips från en utländsk underrättelsetjänst.

– Vi fick information om att en svensk person var inblandad i terrorism, säger Wim De Bruin.

Under julaftonen rapporteras polisen också ha gjort husrannsakan i fyra hus i Vlaardingen, Delf och Gouda. Men man hittade varken vapen eller sprängämnen.

TT: Planerade de något attentat?

– Vi är inte säkra, utredningen fortsätter. Vi har inga konkreta bevis på att de planerade en terrorattack, och vi har inte hittat några vapen eller sprängämnen. Så just nu är utredningen pågående, säger Wim De Bruin.

Säpo: ”Har kännedom om gripandet”

Svenska UD:s presstjänst har ingen information om mannen. Säkerhetspolisen känner till gripandet.

”Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska. Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa arbete i övrigt”, skriver Dag Enander vid Säpos presstjänst.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott