Rysslands militär övade chockattack mot Sverige

Under den massiva militärövningen Zapad tränade ryska styrkor på ett fullskaligt krig mot Nato. I operationen ingick även attacker mot Finland och Sverige.

Det rapporterar den tyska tidningen Bild, med hänvisning till underrättelsekällor.

– Vi har sett ett aggressivt mönster i Rysslands agerande vid upprepade tillfällen, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist.

Trots att varken Finland eller Sverige är medlemmar i Nato så räknar Ryssland med att länderna skulle stödja militäralliansen i händelse av krig.

Därför ingick ”chockattacker” mot de två neutrala staterna i den ryska storövningen Zapad 17 i september. Det uppger västliga underrättelsekällor för Bild.

– Om det blir krig med Nato så vet vi att Ryssland inte skulle förvänta sig att Sverige och Finland skulle förhålla sig neutrala. Stockholm och Helsingfors skulle tillåta Nato att använda flygfält och så vidare, säger uppgiftslämnarna.

”Skulle avfyra Iskandermissiler”

Omkring 100 000 soldater beräknas ha deltagit i Zapad. Bild rapporterar att bombplan flög över Östersjön och Nordsjön. Planen ska ha övat på att attackera mål i flera västeuropeiska länder. De uppges ha närmat sig både svenskt och finskt fastland, innan de vände tillbaka till sina hemmabaser.

– I en verklig situation så skulle de ha angripit kritisk infrastruktur som flygfält, hamnar, kraftverk och så vidare. Syftet är att chocka länderna och få befolkningen att kräva att regeringarna drar sig ut ur konflikten, säger en källa till Bild.

I ett skarpt läge skulle flygattackerna ha understötts av storskaliga missilanfall. Enligt Bild skulle det sannolikt röra sig om så kallade Iskandermissiler, som kan avfyras från staden Kaliningrad

Förra veckan rapporterade Svenska Dagbladet att Ryssland väntas etablera ett fast Iskander-system vid Östersjöns strand nästa år. Därifrån skulle de ryska robotarna kunna nå södra och östra Sverige.

Uppgifter: Övade storkrig

Den ryska regimen har beskrivit Zapad som en övning i försvar mot terrorattacker. Det stämmer dock inte, uppger Bilds uppgiftslämnare. De menar i stället att syftet med jätteoperationen var att öva på ett fullskaligt krig mot Nato.

Ryssland ska ha tränat på ockupation av de baltiska staterna och anfall av flera militäralliansens medlemsländer.

Försvaret vill inte kommentera de specifika uppgifterna i Bild.

– Vi kan konstatera att vi de senaste åren har haft ökad övningsverksamhet, där Zapad är en sådan övning. Vi hade vår egen övning Aurora ungefär samtidigt och under den här tiden noterade vi både jaktflyg och bombflyg över Östersjön, men vi går inte in på vad vi vet om deras verksamhet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, uppger att försvarsdepartementet har tagit del av medierapporteringen om den ryska storövningen.

– Vi brukar aldrig kommentera andra länders övningar eller innehållet i dem, men det har rapporterats om detta i flera europeiska länder, säger hon, och fortsätter:

– Vi har sett ett aggressivt mönster i Rysslands agerande vid upprepade tillfällen. Utifrån det har vi stärkt vår militära förmåga. Men hur Sverige reagerar på enskilda övningar är upp till Försvarsmakten att svara på.

Publisert:

LÄS VIDARE