Spielberg hoppar av från Kina-OS

Av: Elisabet Wahl

Publicerad:
Uppdaterad:

Steven Spielberg tycker inte att Kina gör tillräckligt mycket för att lösa konflikten i Darfur.

Därför hoppar han av sitt uppdrag som konstnärlig rådgivare åt sommar-OS i Peking.

– Mitt samvete tillåter mig inte att bara jobba på som vanligt, säger han enligt BBC.

Regissören Steven Spielberg har kallats in som konsult för att hjälpa till med öppnings- och avslutningscermonierna meddelade sitt beslut i dag i ett skriftligt uttalande, enligt BBC:s hemsida.

I det skrev han att även om regeringen i Sudan bär huvudansvarat för situationen i Darfur, bör omvärlden och framför allt Kina, göra mer för att försöka lösa konflikten och stoppa lidandet.

– Just nu kan jag inte lägga min tid och energi på de olympiska spelen. Istället bör jag göra allt jag kan för att hjälpa till med att få ett slut på de brott mot mänskligheten som hela tiden fortsätter i Darfur, skriver han i sitt uttalande.

Spielbergs engagemang i sommarens olympiska spel har redan tidigare kritiserats, bland annat av skådespelerskan Mia Farrow.

– Jag är mycket glad över hans beslut. Just nu är situationen i Darfur desperat så det här var en strimma av ljus i en mycket mörk vecka, sa hon till BBC.

De olympiska arrangörerna har hittills inte gjort några kommentarer kring avhoppet, men många bedömare menar att det här är den hittills största motgången för spelen. Nyheten om Spielbergs avhopp har tagits upp världen över.

– Det är mycket nobelt gjort av Spielberg. Han kommer verkligen att minans som en person som prioriterade människoliv före berömmelse och pengar, sa Abdul Wahid Mohammad Ahmed al-Nur, ledaren för den sudanesiska frihetsrörelsen till Sudan Tribune.

Spielbergs avhopp har även gett avtryck bland presidentkandidaterna i USA.

– Hans beslut är ett uppmuntrande uttalande för de mänskliga rättigheterna, sa Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton vid ett valmöte i Ohio enligt nyhetsbyrån AP:

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN