Kvinnlig ”James Bond”-spion dömd

avMaud Cordenius

NYHETER

Won Jeong Hwa använde sex för att få hemlig information

1 av 3 | Foto: scanpix
Won Jeong Hwa leds in i rätten.

En nordkoreansk spion dömdes på onsdagen för att ha använt sex för att pressa en sydkoreansk militärofficer på information.

Hon dömdes till fem års fängelse.

Hon heter Hwa.

Won Jeong Hwa.

Hon är 34 år och dömdes på onsdagen av en domstol i Sydkoreas huvudstad Seoul till fem års fängelse för spionage.

”Sex som redskap”

Won Jeong Hwa greps i juli i år för att ha vidarebefordrat hemlighetsstämplad information om Sydkorea till det kommunistiska grannlandet i norr.

Bland annat rörande platserna för viktiga militära högkvarter, privat information om sydkoreanska militärofficierare och listor på nordkoreanska politiska flyktingar.

Åklagaren anklagade Hwa för att han använt ”sex som ett redskap”, då hon dejtade en Sydkoreansk officier och fick honom att arbeta för henne.

 – Den anklagade tog kontakt med soldater och underrättelseagenter med sex som redskap och utförde spionaktiviteter under lång tid, genom att utnyttja sin påstådda status som flykting, läste domaren Lim Min-sung upp ur domen på onsdagen för AP.

Gift i nudlarna

Enligt utredningen ska hon även ha planerat att avrätta sydkoreanska underrättelsetjänstemän med giftiga nudlar, men valde sedan att inte göra det.

Won kom till Sydkorea 2001 då hon gift sig med en sydkoreansk affärsman i Kina. Till myndigheterna uppgav hon att hon var en politisk flykting från grannlandet.

Riskerade dödsstraff

Maxstraffet för spionage i Sydkorea är dödsstraff.

Domstolen ansåg dock att informationen som Won lämnat till Nordkorea inte utgjorde något allvarligt hot mot hemlandets säkerhet.

Hon dömdes på samtliga åtalspunkter och erkände sig själv skyldig till spionage.

Hwa är den andra nordkoreanska spionen som dömts i landet på ett decennium.