Palin säger sig redo bli president

Succé för Sarah Palin i natt

Sarah Palin, den republikanske vicepresidentkandidaten, vägrade i en tv-intervju på torsdagen att utesluta krig mot Ryssland om Georgien går med i Nato och invaderas av ryska soldater.

I en tv-intervju för ABC lovade hon att inte tveka att fullfölja USA:s ”rättfärdiga” krig i Irak. Hon hävdade också att hon är redo att bli USA:s president om det behövs.

Alaskaguvernören Palin fick bemöta en rad frågor om utrikespolitik i sin första tv-intervju.

När hon grillades om sina åsikter sade Palin att trodde på Guds ”stora plan” för världen och utstakade en hård linje mot Ryssland.

”Hålla ögonen på Ryssland”

– Vi måste hålla ögonen på Ryssland och på ledarskapet där, sade hon, men betonade att hon hoppades att USA kommer att undvika att hamna i ett nytt kallt krig.

På frågan om USA måste gå i krig med Ryssland om Georgien går med i Nato och Ryssland invaderade landet, sade hon:

– Kanske det.

– Jag menar, att det överenskommelsen när man är Nato-allierad, att om något annat land attackeras förväntas man att ställa upp och hjälpa till.

Redo träda in

Palin fick också frågan om hon var redo att träda in som president om något skulle hända 72-årige John McCain efter att han valts till president den 4 november.

– Ja . . . om vi är så privilegierade att vi väljs för att tjäna det här landet kommer jag att vara redo. Jag är redo, sade Palin.

Palin sade att hon aldrig tvekade när John McCain frågade henne om hon ville bli vicepresidentkandidat för två veckor sedan.

”Det finns en plan”

Hon fick frågor om sina yttranden om soldaterna i Irak, dit hennes äldste son åker i nästa vecka. Om de skickas dit på uppdrag av Gud.

– Jag tror att det finns en plan för den här världen och att den planen för den här världen är av godo, sade hon.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM