Adhd kan bli ett hinder för körkort

NYHETER

Adhd kan från den 1 maj bli hinder för att få körkort. Dessutom ändras regler för diabetes, epilepsi och reglerna för nykterhet skärps. Samtidigt blir det vissa lättnader i synkrav på taxichaufförer.

Vägverket misstänker att en del olyckor, framförallt i gruppen unga män, beror på att föraren har adhd. Diagnosen innebär ofta bristande impulskontroll och att man blir lättprovocerad.

- Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att adhd är en riskfaktor vid bilkörning, säger chefsläkare Lars Englund vid Vägverkets körkortssektion till Dagens Nyheter.

Diagnosen omöjliggör dock inte för någon att få körkort. Däremot kan det bli problem att få fram läkarintyg.

Kraven skärps också för att bevisa nykterhet efter en rattfylleridom. Fyra provtagningar under sex månader behövs jämfört med två prov under tre månader i dag.

Taxichaufförer kan däremot räkna med vissa lättnader i kraven på vidvinkelseende. Dessutom kan den som har epilepsi räkna med att bara behöva ha varit anfallsfri i ett år för att ha rätt att köra bil privat. Den som har diabetes typ 2 får också större möjlighet att köra buss eller taxi samtidigt som reglerna för dem med typ 1-diabetes skärps.

TT