Mordet på Engla

Nu får Anders Eklund sitt straff

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Ett av årets mest uppmärksammade rättsfall får sin upplösning i dag.

Livstids fängelse är det sannolika straffet för dubbelmördaren Anders Eklund. Det tror till och med hans advokat.

Anders Eklund.
Anders Eklund.

När rättegången mot Anders Eklund avslutades för ett par veckor sedan överlät hans advokat Leif Silbersky till rätten att bestämma påföljd. Det kan tolkas som att Silbersky inser att livstid är oundvikligt sedan Eklund bedömts som tillräckligt psykiskt frisk för att dömas till fängelse. Eklund har erkänt mord och våldtäkt på 10-åriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren.

Om Eklund döms till livstids fängelse och han inte överklagar kommer han att skickas till riksmottagningen på Kumlafängelset, där man bedömer brottslingarnas säkerhetsbehov innan de slussas vidare ut på anstalt.

Aggressiva

Eftersom Eklund gjort sig skyldig till sexbrott mot barn kommer han sannolikt att placeras på något av de fängelser som är specialiserade på att ta emot sådana fångar.

– Fångkollektivet i allmänhet har en benägenhet att vara aggressiva mot just sexbrottslingar, därför måste de skyddas, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

De anstalter som kan komma i fråga är Skogome, Norrtälje eller Härnösand.

I sin plädering betonade advokat Leif Silbersky att det viktigaste för Anders Eklund inte är straffets längd utan att han erbjuds vård.

Sexuell problematik

Enligt Martin Grann, professor i psykologi och utvecklingschef inom Kriminalvården, finns det goda möjligheter att vårda Eklund innanför murarna.

– Här finns både behandlingsprogram och möjlighet till individuell terapi, säger han till TT.

Men att Eklund själv vill ha vård betyder inte att han kommer att vara lättbehandlad.

– Att han erkänt mord betyder inte att han inser sin sexuella problematik. Det brukar vara svårt att motivera sexbrottslingar. De är vanligen väldigt förnekande och det tar tid att bryta igenom deras gamla attityder till kvinnor och sexualitet, säger Grann.

Domen meddelas i Falu tingsrätt klockan 11.00 i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Engla

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Engla

Brott