Fildelning

"IPRED handlar om skivbolagens rätt att jaga fildelare, inte upphovsrätt"

NYHETER

Läs IPRED-chatten med Jonas Almquist, The Leather Nun

I går chattade vi med Jan Guillou om den nya fildelningslagen. I dag fick motståndarna till lagen svara på frågorna när vi chattade med artisten Jonas Almquist, The Leather Nun.

Jonas Almquist är medlem i STIM, SAMI och SKAP och motståndare till IPRED-lagen.

Sandra säger: Hej Jonas! Vad tycker du om Ipred-lagen? Varför är det bra/dåligt att ha lagen? Mvh, Sandra
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag tycker inte om den och det finns inget bra med den. Lagen gynnar bara de stora skivbolagen. Den innebär inget skydd eller förbättringar för oss som upphovsmän eller artister. Frågan är jättekomplicerad och ska man ge ett enkelt svar så finns det tre grupper av artister som berörs: De som ger ut sitt eget material, de som ger ut andras material och de som själva bli utgivna av ett skivbolag. Många unga artister ger ut musik på egna bolag i dag och vi har inte råd att gå ut på fildelarjakt, det kostar för mycket.
Tobbe säger: Varför tror du att vissa artister för och vissa emot fildelning?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag tror att de som är för IPRED-lagen tror att deras upphovsrätt skyddas och stärks av den. Eller så tjänar man så mycket pengar på sina skivor att olaglig fildelning blir ett hot mot inkomsterna, men då måste man vara Per Gessle, Benny Andersson eller Metallica.
jocke säger: Tror du att det finns en bättre lösning än IPRED?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Alla lösningar som inte innebär privat, polisiär fildelarjakt är bättre.
Hoffa säger: Varför kostar det så jäkla mycket att köpa en cd? Hur mycket tjänar du som artist på en såld cdskiva när allt är betalt vad gäller produceringen?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag ställer precis samma fråga själv, jag tittar på min royaltiutbetalning och undrar var pengarna tar vägen. Man kan enkelt säga att hälften av cd-priset behåller handlarna, den andra hälften behåller skivbolaget. Och av den hälften får artisten från en upp till tio procent, alltså efter alla kostnader är borträknade.
B20 säger: Hej Jonas, hur påverkar ipredlagen youtube?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Det undrar jag också.
Micke säger: Hej Jonas. Laddar du själv ned mycket låtar och filmer?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Nej. Jag köper rätt mycket låtar på nätet. Jag lyssnar desto mer.
Nonte säger: Hur tror du att skivbolagens ställning kommer att se ut i framtiden?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Det är nog jättesvårt att ge ett bra svar. Vi trodde att skivbolagen, skivindustrin skulle se annorlunda ut i och med punken och de alternativa skivbolagen kom, men i dag väljer skivbolag att använda underetiketter och underbolag som får ta alla risker och alla kostnader. Sedan behåller huvudbolagen intäkterna. Därför kommer de nog att finnas kvar väldigt länge. Det finns så mycket pengar att tjäna i branschen.
adde säger: Tror du att vanliga barnfamiljer kommer att råka ut för utpressningsbrev som det redan skett i vårt grannland Danmark om lagförslaget går igenom?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Det är nog tyvärr mycket möjligt.
garnett säger: Går det egentligen stoppa fildelning även med denna polisiära lag?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag tror att det alltid kommer att finnas illegal fildelning. Det har alltid funnits fildelarprogram som har tagit hand om problemet när fildelarsajter stängts ner av myndigheterna.
Christer säger: Hej Jonas, vi vet att du är emot en privat fildelarjakt. Men vad händer om de stora bolagen köper in sig i någon statlig piratjagarenhet?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Då är den inte statlig längre. Regeringen är nog glad att slippa ta kostnaderna för att jaga fildelare, därför låter man skivbolagen och i förlängningen artisterna ta kostnaderna genom skivförsäljningen. Katten på råttan, råttan på repet.
säger: Hej! tycker du det borde vara lagligt att ladda ner hur mycket man vill
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: STIM har lagt ett förslag hur man kan lösa fildelning och nedladdning på ett lagligt sätt så att upphovsmännen kan få betalt. Förslaget har publicerats i media och är bra, därför behövs inte IPRED-lagen. Ta STIM:s förslag så kommer vi en bra bit på väg!
orpat säger: Om jag köpte en LP på 70 talet så köpte jag väl även rätten till att att lyssna på musiken. Om jag idag laddar ner samma LP från nätet för att slippa allt knaster har jag brutit mot tänkt lag då?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Med risk för att låta som Jan Guillou: köpte du en skiva på 70-talet och spelade sönder den så fick du ingen ny skiva gratis utan var tvungen att köpa ett nytt exemplar. Det finns dessutom bra programvara som tar hand om knaster.
bengt ribba säger: hej jonta! tror du att fildelning har hjälpt dig sälja mer skivor? // bengan
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag tror inte att jag har sålt fler skivor, men jag tror att fler kommer ihåg mig och bandet, och den dagen vi gör nya skivor eller turnerar igen så kommer det att vara till fördel för oss.
robin säger: Som jag har förstått det går polisen efter IP-numret när någon har laddat ner. Då kan ju någon gå hem till någon annan, ladda ner musik från hans dator och då blir det ju ägaren till datorn som får stå för problemen, väl?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Ja. Det är samma sak med trådlösa nätverk och liknande där du kan hacka dig in och stjäla en identitet. Och du kan ladda ner barnporr från amerika eller östländerna och låta en annan människas dator fungera som server. Det är samma problem.
Micke säger: Du som varit med och skapat svensk rockhistoria under 2,5 decennier. Hade ni en större glöd i skapandet innan Internet och fildelningen sköt i höjden under det senaste decenniet. Kort sagt: Har fildelningen även gjort att det konstnärliga skapandet blivit lidande, att motivationen att skriva klassiker som "For the Love of Your Eyes" ebbat ut då man ändå inte får tillräckligt betalt?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Nej. På 70- och 80-talet så fanns det alternativa nätverk som distribuerade musik på samma sätt som internet och fildelning i dag. Och inte minst viktigt: Det är inte pengarna som skapar musiken utan för att man vill uttrycka något.
martiin säger: Tror du att detta är slutet för fildelning som det ser ut idag eller kommer tekniken fortsätta att springa ifrån skivbolagen?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Den kommer fortsätta springa vidare.
Anders säger: Varför kan man inte lägga ut filmerna på en sajt där man kan laddea ner dem för typ 50:- för att de priser som en film kostar på tex bensinstationer är orimliga tycker jag. Märk filmen med en "vattenstämpel" så vet ni ju om den läggs ut sedan vem det är som har gjort det, men summan av allt detta är att priserna är orimligt höga och för många mellanhänder som gör att priserna inte sjunker. Priset är en stor del av att alla laddar ner istället för att köper. Vad tror du om den idén?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Jag är för bibliotek. Man måste inte äga en bok eller ett konstverk eller en skiva. Det vore perfekt att kunna låna musik, ladda ner musik på samma sätt som man lånar böcker eller filmer.
Jonas säger: Jonas, det måste vara skönt att stå på egna ben i marknadsföringen av er själva. Varför tror du så få äldre artister har svårt att anamma den nya tekniken och inse att förändring krävs för vidareutveckling? Hur ställer du dig till en lösning som Spotify?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Ett enkelt svar: Alla gamla är inte dåliga på att ta till sig ny teknik. Många unga vill hålla fast vid gammal teknik. Jag tror att så länge vi som upphovsmän och artister kan tjäna pengar på vårt arbete så kommer vi att vara nöjda, så att säga. För oss handlar det om att få betalt för det vi gör på samma sätt som en snickare eller sjuksköterska. Problemet med skivbranschen är att man i dag inte är så benägen att låta oetablerade artister, vare sig gamla eller unga, få chansen att sprida sin musik och därigenom komma ut och spela och tjäna pengar. Vi måste ändra strukturen i branschen, kanske införa skattelättnader som på Irland eller avskaffa arbetsgivaravgifter och liknande för kulturarbetare. I den stora diskussionen blir då IPRED väldigt liten och ointressant.
Filippa säger: Är det lagligt att ladda ner via t ex Pirate bay så länge jag inte lägger upp något själv?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Om Pirate Bay publicerar en länk där du kan hämta offentliga handlingar och liknande så är det lagligt.
PirateBlackBeard säger: Om bredbandsleverantören får rätt till att ge ut ip-adresser för personer som har nerladdat olagligt, vad är det då som stoppar piraterna att ta ännu ett steg längre genom att skydda sin ip-adress, via tex en proxy sever?
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Det har folk gjort förut och finns inget som hindrar att det fortsätter.
Moderator säger: Tack Jonas för att du ställde upp och svarade på alla frågorna.
Jonas Almquist, The Leather Nun säger: Tack för alla frågor. IPRED är en intressant fråga som handlar om skivbolagens rätt att jaga fildelare, inte upphovsrätt. Kom ihåg det.

aftonbladet.se

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fildelning

ÄMNEN I ARTIKELN

Fildelning