Snöstormen lamslog Arlanda

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvällens oväder på Arlanda är exceptionellt.

Under en halvtimmes tid var det helt stopp i trafiken.

– Det är inte omöjligt att det kan bli lite störningar som spiller över även i morgon, säger SAS presschef Niclas Härenstam.

Kraftigt snöfall i kombination med stark blåst förvandlade Arlanda flygplats till en isbana på söndagskvällen.

Omdirigerade, försenade och inställda flyg samt strandade resenärer blev följden.

Många förseningar

Snön och vinden i kombination polerade start- och landningsbanorna på Arlanda till is och halkbekämpningen hann inte med. Enligt SAS Sveriges presschef, Niclas Härenstam, är det mycket ovanligt.

– LFV på Arlanda är ju världsbäst på att skotta snö. När de inte klarar av ett oväder då vet man att det är jobbigt och då kan vi bara försöka att göra det bästa av situationen, sade han till TT.

Mellan klockan 18:00 och 18:30 var det helt stopp på Arlanda, enligt Härenstam.

Flera flyg dirigerades om till Bromma, Skavsta och Norrköping. Andra blev försenade och förseningarna höll sedan i sig under kvällen eftersom man bara hann med att hålla en bana öppen för både start och landning.

Förseningarna låg på ungefär en timme, enligt Helena Miller, pressansvarig för LFV Arlanda.

– Men vissa kommer i tid och andra har en längre fördröjning, sade hon.

Fortsatta problem

Flera bolag valde att ställa in flygningar, bland annat SAS. Vid 21-tiden gissade Härenstam att bolaget tvingats ställa in ett tiotal flygningar. Orsaken var att de förseningar som ovädret ledde till gjorde att bolaget inte kunde hålla den stadgade tjänstgöringstiden för personalen. I stället för att bryta mot reglerna ställde man in flyg till och från Arlanda och hoppades på att få med resenärerna på andra plan i så hög utsträckning som möjligt.

– Vi försöker ställa in så att det drabbar så få som möjligt, men tyvärr blir det en hel del resenärer som får sova över på hotell i natt.

– Vi vill inte sätta in bussar i det här vädret och riskera att det händer något ute på vägarna, sade Härenstam.

Sent på kvällen hade SAS full sjå med att få inställda och omdirigerade plan samt personal till rätt flygplatser inför flygningarna måndag morgon. Men några flyg kommer att vara inställda även då.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN