Nyheter

Castro avgår

NYHETER

Kubas president Fidel Castro avgår

Kubas president Fidel Castro avgår, uppger AFP.

Castro har varit sjuklig en längre tid.

Han har tidigare antytt att han kan tänka sig att ge upp sina formella ledarposter.

Raúl Castro.

Fidel Castro avgick på tisdagen som Kubas president och överbefälhavare i ett meddelande publicerat i nätupplagan av den officiella tidningen Granma .

”Jag kommer varken aspirera till eller acceptera ytterligare en presidentperiod – jag upprepar – varken aspirera eller kandidera, skriver Castro som haft makten i Kuba i nästan 50 år.

I sitt meddelande till folket förklarar Castro, utan dramatik, att det vore att förråda sitt eget samvete att fortsätta på en post som kräver fysisk rörlighet – något han inte kan erbjuda.

Han förtydligar, enligt den kubanska tidningen Juventud Rebelde på nätet, att det inte rör sig om ett avsked och att han vill fortsätta att kämpa ”som en idéernas soldat”.

Svag hälsa

Enligt Reuters säger den 81-årige Castro också i uttalandet att han redan valts in i parlamentet.

”Till mina kära landsmän, som gav mig den stor äran de senaste dagarna att välja in mig som en ledamot av parlamentet... jag kommunicerar till er att jag inte kommer att aspirera eller acceptera...presidentposten,” skriver Castro i uttalandet.

Svag hälsa har tvingat Fidel Castro, 81, att lämna över arbetet med att leda landet till sin lillebror Raul. Han gjorde sitt senaste offentliga framträdande den 26 juli 2006.

Nyligen visades dock rörliga bilder på den sjukliga ledaren i kubansk tv. Bilderna var tagna vid hans möte med den gästande brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

– Jag har mått ganska bra, säger Castro till sin brasilianske gäst.

Brodern Raul

Kubas nationalförsamling kommer att mötas på söndag – som tidigare aviserat. Sannolikt kommer Fidel Castros 76-årige bror Raul då att nomineras till att efterträda Castro, skriver Reuters.

Raul Castro var försvarsminister innan han i juli 2006 tog över som tillförordnad president.

I brevet framgår dock inte vem efterträdaren väntas bli, men Castro skriver:

”Ni kan räkna med att kunskap och erfarenhet garanterar övergången”.

”Vägen kommer alltid att var svår, och kommer att kräva en mental ansträngning från alla”, fortsätter han, och uppmanar folket att alltid vara beredda på det att det värsta kan hända.

Känd ledare

Fidel Castro blev känd som politisk ledare i och med anfallet mot Moncada-kasernen i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Trots misslyckandet blev angreppet legendariskt och gav namn till den revolutionära 26 juli-rörelsen som Castro låg bakom. Upproret var riktat mot den USA-stödde diktatorn Fulgencio Batista.

Efter en kort exil i Mexiko återkom Castro till Kuba ombord på kryssningsfartyget Granma 2 december 1956 tillsammans med ytterligare 81 män, däribland brodern Raul och Ernesto ”Che” Guevara. Batista drevs på flykten av gerillan 1 januari 1959.

Castro blev premiärminister, och president när en ny författning antogs 1976.

TT

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter