”Jag vill bli bra”

Av: Sanna Casson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tatiana, 14, ska få hjälp – tack vare svenska läkarstudenter

1 av 2 | Foto: Sanna Sjöswärd
RAMLADE NER I KITTEL 14-åriga Tatiana har inte kunnat blunda eller stänga munnen sedan hon var med om en tragisk olycka när hon var fem år. I dag ska hon opereras i Umeå.

UMEÅ. Hon brände sönder ansiktet när hon ramlade framstupa ner i en kittel.

Men i hemlandet fick hon knappt någon vård.

Nu får Tatiana, 14, hjälp tack vare svenska läkarstudenter.

Aftonbladet har träffat henne inför operationen i Umeå.

Det är första gången hon är utomlands. Eller egentligen är det faktiskt första gången hon har lämnat den lilla byn Bandja i västra Kamerun.

Nu sitter Tatiana i en norrländsk soffa och äter Dumlekolor. Ute är det oktoberkallt och stjärnklart. Hon nynnar och sjunger med sin ljusa röst. Hon gillar att sjunga. Och hoppa hage med syskonen ute på gården i Kamerun, långt borta från höghusen i Umeå.

På vardagarna hjälper hon familjen med jordbruket, men hon kan inte gå i skolan.

– De andra barnen är rädda för henne, säger läkarstudenten Petra Andrée.

Kan inte stänga ögonen

När Tatiana var fem år gammal föll hon framstupa i en kittel med kokande sås. Ansiktet blev totalt vanställt. Hon har inte kunnat blunda eller stänga munnen sedan den dagen. Hakan har växt i hop med bröstet och vänsterarmen har fastnat i en 90-gradig vinkel.

– Jag trodde faktiskt inte att hon skulle överleva, säger Tatianas mamma Dauphine och tittar på sin dotter som otåligt smattrar sina fötter mot golvet.

Vi befinner oss i doktoranden Leonie Dapi Nzefas lägenhet i Umeå. Det var hon som för drygt ett år sedan tog med sig läkarstudenterna Petra Andrée och Helena Kolberg till sitt hemland Kamerun, där de träffade Tatiana.

– Vi mötte henne bara tjugo minuter, men hon gjorde ett starkt intryck. Man kände att man verkligen ville göra någonting för henne, säger Petra Andrée.

Och den tanken kunde studenterna och Leonie inte släppa. När de kom hem kontaktade de plastikkirurgen Inger Mossberg, som lovade operera Tatiana gratis. De ringde upp lokaltidningarna, engagerade olika kontakter inom sjukvården och började samla in pengar.

Räcker till en operation

Nu har de fått in runt 170 000 kronor av privatpersoner som velat hjälpa till.

Det räcker till den första operationen, men inte mer.

– Även om läkarna ställer upp gratis är det mycket annat som kostar. Men vi har hela tiden tänkt att det här fixar sig, säger Petra Andrée.

Efter många månaders jobb anlände Tatiana och hennes mamma Dauphine till Umeå flygplats i söndags. I måndags fick hon träffa specialistläkare och ta olika prover och i dag, onsdag, är det dags för operation.

– Tanken är att hon ska kunna blunda, stänga munnen och att hon ska kunna röra huvudet fritt, säger plastikkirurgen Inger Mossberg.

Hur pass återställd Tatiana kan bli tycker hon är svårt att säga:

– Men för varje gång vi opererar kommer det bli en förbättring.

Tatiana själv är inte nervös inför ingreppet.

– Nej, jag vill bara bli bra, säger hon.

Tatiana har uppehållstillstånd i Sverige till juni.

Publicerad: