Hovrätten fastställer Rödebypojkars dom

NYHETER

De fyra pojkar som var inblandade i Rödebydramat får tingsrättens dom för hemfridsbrott fastställd av hovrätten i Malmö.

Pojkarna, i dag 16–18 år gamla, nekade vid rättegången till att olovligen ha vistats på gården hos den trakasserade familj där pappan samma kväll sköt mot ungdomarna.

Fyra överklagade

De fyra hävdade att de fått den uppfattningen att de var inbjudna av sonen i huset för att reda ut ett bråk som ägt rum tidigare på kvällen, då en 17-årig pojke i gänget blev misshandlad av en bekant till familjen.

Det var natten till den 6 oktober förra året som sex pojkar begav sig till den trakasserade familjens gård i Rödeby.

Med sig hade de bollträ och snöpinnar – enligt dem själva att försvara sig med, om det skulle bli bråk. En av dem bankade på dörren och ropade.

Det slutade i tragedi, då pappan i familjen drabbades av panik och öppnade eld mot pojkarna med hagelbössa. En 15-åring dog och en 17-åring skottskadades svårt.

Döms till ungdomstjänst

De fem pojkarna dömdes i tingsrätten för bland annat hemfridsbrott. Alla utom 17-åringen överklagade till hovrätten. Han hördes dock som vittne vid hovrättens förhandling.

Pappan åtalades för mord och mordförsök men friades i tingsrätten. Även den domen är överklagad och tas upp i hovrätten i höst.

De fem pojkarna dömdes i tingsrätten till ungdomstjänst, en påföljd som nu fastställs av hovrätten för de fyra som överklagat.