Han trivs bäst i öppna landskap

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lundell rasar mot tornet

1 av 2 | Foto: Foto: Sara RINGSTRÖM
Hotar lämna Österlen Ulf Lundell kämpar för att slippa det 16 meter höga tornet på Kivik Art Center. ”Han menar att det är på gränsen till hemfridsbrott”, säger Eva Persson, Simrishamns kommuns samhällsbyggnadschef.

SVINABERGA. Ulf Lundell rasar mot att kulturen kommer för nära honom och hans öppna landskap.

Han är så upprörd över en betongskulptur som placerats 500 meter från hans gård att han överväger att flytta från Österlen.

Lundell liknar det vid hemfridsbrott.

För elva år sedan återvände Ulf Lundell till Svinaberga på Österlen, där han även på 80-talet hade en gård.

Han sökte lugnet och avskildheten i byn mellan Stenshuvud och Kivik.

Sedan dess har Kivik Art Center öppnat en skulpturpark på en gård i närheten och i en skogsbacke har man satt upp stora betong-skulpturer.

Det gillar inte Ulf Lundell.

”Hemfridsbrott”

Det som nu retat upp honom är ett 16 meter högt ”utsiktstorn” i betong.

– Han menar att det är på gränsen till hemfridsbrott, förklarar Eva Persson, samhällsbyggnadschef i kommunen som fått brev av både Lundell och hans juridiska ombud.

De kräver att kommunen prövar om det inte krävs byggnadslov för tornet. Men det behövs inte för skulpturer. Och kommunen har betraktat bygget som ett konstverk och inte som en byggnad.

– Han är rejält upprörd över tornet och har sagt att han överväger att flytta härifrån på grund av det, berättar Eva Persson.

– Men visst, jag kan samtidigt förstå honom. Han vill ha avskildheten.

Halv kilometer bort

Skulpturen är formgiven av Antony Gormley och David Chipperfield och invigdes den 18 juli. Den ligger i en skogsbacke 400–500 meter från Ulf Lundells gård.

– Det finns träd emellan som skymmer gården, berättar projektkoordinator Eva Fristedt på Kivik Art Center. Men det är klart, om man klättrar högst upp i tornet kan man skönja taket på Ulf Lundells hus.

Hon har själv inte hört något om den kände sångaren och författarens kritik mot den nya skulpturen.

– Däremot har han tidigare klagat på en betongram vi har i parken. Han hävdade att den skymde hans utsikt när han på morgnarna ville titta ut över havet. Vi flyttade den för att slippa vidare diskussioner. Han skriver själv om det i sin senaste bok.

Aftonbladet kontaktade Ulf Lundell i går kväll. Men han valde att lägga på luren redan innan han fått veta vad samtalet gällde.

Publicerad: