Spanien sörjer

Foto: Anhöriga till passagerare på olycksplanet sörjer.
NYHETER

MADRID-BARAJAS Spanien sörjer de döda i flygkatastrofen.

I dag klockan 12.00 stannade folkmyllret och människor hedrade de döda i två tysta minuter.

– Hela regeringen är djupt tagen av sorgen precis som resten av det spanska folket, säger premiärminister José Luis Rodíguez Zapatero.

Foto: Spaniens premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero var märkbart tagen när han höll presskonferens efter olyckan på onsdagen.

Zapatero befann sig i Donana där han tillbringar sin semester när han fick beskedet om flygkatastrofen i Madrid.

Premiärministern avbröt omedelbart sina ferier och tog sig till huvudstaden för att framföra sina kondoleanser till de anhöriga till offren.

Två tysta minuter

Även vice premiärminister María Teresa Fernandez de la Vega och ett antal andra ministrar och politiker avbröt sina semsterar för att ta sig till Madrid.

Zapatero lovade att regeringen ”ska använda all sin kraft” för att hjälpa de anhöriga och att utredningen kring olyckan ska starta ”omedelbart” för att kunna slå fast vad som orsakade haveriet, skriver El Mundo och El País.

Klockan 12.00 i dag hölls två tysta minuter med anledning av olyckan.

Folkmyllret på flygplatsen Barajas stannade av och människor stod tysta när det genom högtalarsystemet meddelades att ceremonin skulle starta.

Anhöriga kräver svar

När de två minuterna passerat utbröt en spontan applåd för att hedra de omkomna.

Under tiden fortsätter de spanska medierna att rapportera om olyckan och om de anhörigas krav på svar om varför olyckan hände.

På eftermiddagen fanns ett antal journalister och åtminstone sex sändningsbussar på plats vid terminal 4 på den olycksdrabbade flygplatsen.

Anhöriga krävde i går att sanningen om olyckan skulle komma fram.

Två kvinnor och två män som pratade med tidningen ABC efter olyckan i går krävde:

– Att man får veta sanningen, att flygplanet inte fungerade.