Helgvädret – ingen solskenshistoria

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Snö i norr, kallare än normalt – men Skåne och Blekinge får sol

Så här såg det ut i Åre i onsdags morse. Till helgen väntas mer snö i södra norrlands fjälltrakter. Vid kusten och längre söderut kommer det regn istället.
Så här såg det ut i Åre i onsdags morse. Till helgen väntas mer snö i södra norrlands fjälltrakter. Vid kusten och längre söderut kommer det regn istället.

Från rekordvärme till nollgradigt. 10 centimeter snö på flera håll.

– Det blir kallare än normalt i helgen, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

För bara några dagar sedan lapade svenska folket sol och åt glass. Under veckan har temperaturerna sjunkit kraftigt och under natten till fredagen har det kommit tio centimeter snö på många ställen i Dalarna och Jämtland. Helgen blir heller ingen solskenshistoria.

– Man brukar tala om aprilväder, men nu är det lika stora vädersvängningar i maj, säger meterolog Anna Österman på SMHI.

Kyligt i norr

I Norrland blir dagstemperaturen som högst omkring 7 grader, vilket innebär att temperaturerna i hela Norrland är mycket under normala för årstiden.

Även Svealand får kyligt väder – det finns risk för stora regnmängder lokalt i Västra Svealand och Norra Götaland under torsdagen. Det kan även åska i samband med regnskurarna i Götaland.

– I Svealand kommer temperaturerna att ligga under det normala, mellan 6 och 10 grader på fredagen och mellan 7 och 12 under helgen, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Sol i Skåne

För den som vill ha sol – åk till södra Sverige. Där väntas normala temperaturer – mellan 13 till 17 grader – under de kommande dagarna. Norra Götaland får mellan 9 och 12 grader.

– Under fredagen och lördagen får Skåne och Blekinge får mest soligt väder.

På söndagen hopar sig molnen över södra Sverige och det kan även bli regnskurar.

Försmak

Förra helgen uppmättes rekordhöga 28 grader i Oskarshamn. Under natten mellan söndag och måndag sjönk temperaturerna med 10 till 15 grader i hela landet.

– Vädret i helgen var en försmak av sommaren, för att retas lite, säger Johan Lundgren.

Det varma vädret berodde på ett högtryck som gav soligt väder. Solen värmde på och syd- och sydvästliga vindar förde upp varmare luft från Centraleuropa.

Nu är läget ett helt annat. Nordliga vindar transporterar kall luft från polarområdet ner över hela Sverige.

– Nästa vecka blir vädret lite varmare, men något riktigt högtryck är inte i sikte än, säger Anna Österman.

Publicerad: