Upplopp i Kenya sedan Kibaki omvalts

NYHETER

Sittande presidenten Mwai Kibaki utropades på söndagen till segrare i presidentvalet i Kenya. Oppositionen rasade och talade om valfusk samtidigt som upploppen fortsatte. Tio människor uppgavs ha dödats under eftermiddagen.

Ända sedan rösträkningen efter presidentvalet i torsdags visade sig dra ut på tiden, har oppositionen anklagat regeringspartiet PNU för valfusk. Att det tog så lång tid att få in resultat från vissa områden tolkade oppositionen som att siffror snyggades till.

Opinionsundersökningar före valet och tidiga medierapporter efter valet gav segern till oppositionsledaren Raila Odinga, och i lördags utropade Odinga sig frankt till landets nye president.

Men i takt med att de sista rösterna bockades av minskade Odingas försprång, och slutligen kunde valkommissionen konstatera att den sittande presidenten Mwai Kibaki vunnit med 4584721 röster mot 4352993.

Tumult vid uppläsning

När valkommissionens ordförande Samuel Kivuitu skulle presentera resultatet utbröt tumult i salen, och han fick eskorteras ut av halvmilitära styrkor.

Strax därefter tog oppositionsledaren Odinga till orda.

– Fifflandet med resultat har pågått just här, sade han till församlade journalister och partifunktionärer.

Ungefär samtidigt meddelade Kivuitu att Kibaki segrat. En knapp timme senare hade 76-årige Mwai Kibaki svurit presidenteden.

Då hade redan tusentals anhängare till oppositionen intagit gatorna i bland annat Nairobis största slumområde Kibera. Hus stacks i brand och polisen sköt skarpt i luften samtidigt som en polishelikopter kretsade över området.

Tv-stationen NTV rapporterade att tio människor dödats i den västliga staden Kisii i protester mot omvalet av Kibaki. På söndagen påträffades dessutom sex döda efter upplopp och plundringar i lördags i staden Kisumu.

Kritiska observatörer

Valobservatörer från EU konstaterade att vissa frågetecken kvarstod om rösträkningen och ”riktigheten i resultatet i presidentvalet så som det tillkännagivits i dag”.

”Valkommissionen har inte lyckats etablera trovärdighet för rösträkningsprocessen hos alla partier och kandidater”, kommenterade EU-gruppens ordförande Alexander Lambsdorff.

Rent politiskt är det inte mycket som skiljer Kibaki och Odinga åt. Kibaki har som sin främsta merit framhållit att Kenyas ekonomi vuxit med i genomsnitt fem procent om året under hans tid vid makten. 62-årige Odinga har i sin tur sagt att tillväxten inte har kommit de fattiga till godo och att han står på deras sida.