”Han efterträder Bhutto”

NYHETER

Valet kan försenas med flera månader

Benazir Bhuttos 19-årige son Bilawal har valts till ordförande för hennes parti PPP, uppger en partirepresentant för Reuters.

– Det har beslutats att Bilawal ska vara ordförande och herr Zardari biträdande ordförande, sade partikällan och syftade på Bhuttos make Asif Ali Zardari.

Valet gjordes på söndagen sedan ledare inom Bhuttos parti Pakistan People's Party (PPP) samlats i Naudero. Bhuttos 19-årige son Bilawal pekades före mötet ut som en av favoriterna till partiledarposten.

Bilwal föddes i september 1988. Sedan hösten 2007 studerar han juridik på Oxfords universitet i Storbritannien. Både hans mor och far har tidigare studerat på universitetet.

Enligt pakistanska medier var det Benazir Bhuttos sista vilja att Bilawal skulle ta över PPP.

Bhuttos man, Asif Ali Zardari, som får posten som biträdande ordförande är en erfaren politiker. Under Bhuttos andra period som premiärminister hade han posten som miljöminister.

Men Zardari är också ett kontroversiellt namn i Pakistan sedan han dömts för korruptionsbrott och spenderat elva år i fängelse.

”Valen skjuts upp”

Samtidigt pekar allt mot att de planerade parlamentsvalen i Pakistan skjuts upp.

En talesman för president Musharrafs allierade – partiet Pakistan Muslim League – uppgav på söndagen att valet kommer att försenas med minst tre till fyra månader. Valet har tidigare planerats till den 8 januari.

Talesmannen menar att valet skulle förlora i legitimitet om det hölls redan nu, så pass kort tid efter mordet på oppositionsledaren Benazir Bhutto, uppger TT. Han uppgav också att Pakistan Muslim League ställt in sin valkampanj.

– Vi har inställt vår kampanj på grund av den förhärskande situationen, sade Tariq Azim, tidigare vice informationsminister.

Valkommittén väntas besluta om en ny tidpunkt för valet på måndag.

Oroligheter

Samtidigt fortsätter oroligheterna runt om i Pakistan. I Naudero samlades tusentals Bhuttoanhängare för att protestera mot president Musharraf, uppger AP. Demonstranterna krävde också att Bhuttos hemprovins Sindh ska förklara sig självständig från Pakistan.

Musharraf har i sin tur beordrat polisen och militären att slå ner alla typer av demonstrationer.