Nyheter

Avståndet mellan blocken krymper

NYHETER

Enligt nya siffror från SCB

Skillnaden mellan de båda blocken i riksdagen krymper.

Alliansen skulle få 41,2 procent av rösterna och oppositionen 54,1 procent om det varit riksdagsval i november, enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning.

För alliansens del är det en ökning med cirka 1,1 procentenheter sedan mätningen i maj. Ökningen är statistiskt säkerställd.

Partiernas siffror i procent med förändringen från förra SCB-mätningen, som genomfördes i maj, inom parentes:

Socialdemokraterna 42,3 (–2,4), moderaterna 24,8 (+2,3), folkpartiet 6,0 (–0,9), centerpartiet 5,9 (–0,3), miljöpartiet 6,1 (+0,2), kristdemokraterna 4,5 (–0,1), vänsterpartiet 5,7 (+0,6), övriga 4,7 (+0,5).

Ulvskog glad ändå

Drygt 9 000 människor tillfrågades mellan den 27 oktober och den 24 november.

SCB:s undersökning bekräftar den senaste tidens opinionsmätningar, som visat på en uppgång av stödet för alliansregeringen och ett minskat gap mellan blocken. Men socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är ändå glad.

– Det visar ju på en väldigt stark ställning för vårt parti och för s, v och mp tillsammans. Nationella regeringar stärks alltid, oavsett färg, vid utifrån kommande kriser, men det har inte räckt för att ändra vår starka ställning, säger hon till TT.

Men ni går tillbaka 2,4 procentenheter.

– Ja, men det är inget stort tapp i det läge vi befinner oss i när en nationell regering får stöd. Ju närmare vi kommer valet, desto mer minskar avståndet, men det är ju helt exceptionellt med den starka ställning vi har haft ända sedan några månader efter valet, så vi har ett väldigt gott utgångsläge. Jag känner mig glad i dag, säger Martia Ulvskog.

Så tycker bloggarna om SCB:s undersökning

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter