Bankchefernas bonusar sänks

Klart besked från Fredrik Reinfeldt i veckans sista debatt mellan honom och Mona Sahlin

Höga bankchefer kan inte längre räkna med saftiga bonusar.

Det beskedet gav statsminister Fredrik Reinfeldt i veckans sista debatt mellan honom och Mona Sahlin.

– Intjänade pengar ska gå till småsparare och låntagare, inte till bonusar och fallskärmar, säger Reinfeldt till aftonbladet.se.

– Alldeles utmärkt säger s-ledaren Mona Sahlin.

Och därmed slutade finalmatchen denna intensiva debattvecka i enighet – och i ett tydligt besked till väljarna.

I finanskrisens spår förbereder regeringen en ny lag som bland annat innebär att staten går in med större garantier för bankerna. Med det följer kraftigt begränsade bonusar och andra förmåner för de högsta cheferna.

Har synpunkter

– När man lyfter risk från banker och institutioner då återkommer förmågan att tjäna pengar som inte bygger på prestationer utan på att staten ställer ut en garanti.

– Och då har vi som företräder landets väljare lite synpunkter på hur vi tycker att den fördelen ska falla ut, nämligen till fördel för småspararna, småföretagen och låntagarna snarare än i bonusar och fallskärmar för den högsta ledningen, säger Reinfeldt.

S-ledaren Mona Sahlin hade bara goda ord att säga om förslaget. Och den sista av fyra debatter och dueller denna vecka präglades också av ett mer enigt och mindre högljutt tonläge.

Flyktingar och integration

En del nya frågor togs upp. Som den om flyktingpolitiken. Både Reinfeldt och Sahlin är överens om att integrationen måste fungera bättre, men deras metoder ser olika ut. Mona Sahlin gick till hårt angrepp mot regeringens förslag om tuffare krav för att få ta emot en nära släkting i Sverige.

– Det är att skuldbelägga flyktingar, sa Sahlin.

Den senaste tidens många varsel och flykten från a-kassan togs också upp. Regeringens mantra är arbetslinjen med lägre skatt för de som jobbar medan socialdemokraternas recept heter mer stöd från samhället och en högre a-kassa.

Två partiledardebatter, två dueller. Sammanlagt över sex timmars politiskt debatterande sedan i söndags.

Finns det någon fråga ni hade velat debattera mer?

– Jag tycker att det var förhållandevis lite om välfärden. Om sjukvården, äldreomsorgen och om hur vi ska få fler att jobba inom vård och omsorg, säger Mona Sahlin.

– Möjligen borde vi ha tagit på större politiskt ansvar den finansoro som fortfarande är kvar. Vi är ännu inte igenom den tunnel som vi alla så gärna skulle vilja komma ur, säger Fredrik Reinfeldt.

Vilken fråga tror ni blir hetast inför nästa val?

– Samma frågor som har varit uppe nu. Jobben, varslen, a-kassan, välfärden, skatterna, säger Mona Sahlin.

– Det verkar som om det finns mycket kvar att säga om det här med jobb, skatter och ekonomi, säger Fredrik Reinfeldt.

– Sedan tror jag att regeringsfrågan blir viktig. Har man inte svaret på regeringsfrågan då får man sällan frågor om något annat. Den svenska vänstern är på väg in i en situation där de snart inte kommer att få prata om annat än hur de ska reda ut och samsas med varandra.