Begravdes när sandslott rasade

NYHETER

Pappan försökte gräva fram 16-årige pojken med händerna

Craig Owen, 16, begravdes när sandslottet kollapsade – mitt framför ögonen på pappan, som desperat försökte gräva fram sonen med sina bara händer.

– Hans ansikte och händer stack fram men resten av kroppen var helt täckt av sand, säger badvakten John Jones.

Craig Owen och hans föräldrar var på semester i södra Wales. Familjen bodde i en husvagn en bit bort och pojken hade under vistelsen blivit kompis med några ungdomar från orten.

På söndagen höll Craig och ett 15-tal ungdomar på att bygga en stor tunnel av den blöta sanden. Strax innan olyckan inträffade var tunneln så pass stor att ungdomarna kunde gå upprätta genom den.

Kollapsade

Men plötsligt skedde det som inte fick ske. Tunneln kollapsade och Craig, som var sex meter från ingången, begravdes under sandmassorna.

Pojkens föräldrar skyndade till platsen, och pappan började gräva med sina bara händer. Badvakten John Jones deltog i räddningsarbetet och bevittnade föräldrarnas desperation.

– De skrek "kom igen, Craig. Ta dig ut", säger Jones till tidningen Daily Mail.

När den blöta sanden rasade över 16-åringen förlorade han medvetandet. Föräldrarnas rop nådde inte fram.

– Hans ansikte och händer stack fram men resten av kroppen var helt täckt av sand, säger Jones.

Chockades svårt

Craig var begravd under sanden i 20 minuter innan han grävdes fram och återupplivningsförsök kunde inledas. Han fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Den 1,5 kilometer långa stranden i närheten av Llanelli var full av familjer som kommit för att njuta av semestern. Tonåringens vänner chockades svårt. Många av dem grät öppet.

Dave Hughes, chef för kustbevakningen i området, menade att olyckan kunde ha förhindrats.

– Människor stirrar sig blinda på faran i vattnet – men sand kan också innebära livsfara, säger han till Daily Mail.

Lämnade blommor

På söndagen hängde flaggan i badvakttornet på halv stång. Craigs föräldrar återvände till stranden och la en blomsterkrans för att hedra sonens minne. Det gjorde även en grupp på 16 ungdomar, som även lämnade handskrivna hälsningar på ett pappersark.

"Vi kommer aldrig att glömma dig, vila i frid", löd en hälsning.

"Jag kommer alltid att minnas dig och ditt fräcka leende", skrev en annan.