Nyheter

Troligt ja till hemlig titt i e-post

NYHETER

Bara miljöpartiet säger nej till omstritt förslag

Nästa år får staten rätt att i hemlighet läsa din e-post och lyssna på dina telefonsamtal. Om inte riksdagen på onsdag röstar nej till regeringsförslaget. Men mycket talar för att också de sista kritikerna inom alliansen säger ja.

Bara miljöpartiet säger ett rakt nej. Socialdemokraterna och vänstern har egna reservationer.

Därmed blir det från årsskiftet tillåtet för Försvarets radioanstalt (FRA) att fiska information i floderna av meddelanden över kabelnäten in i och ut ur Sverige.

Ett stort steg mot den totala övervakningsstaten och ett grovt brott mot den personliga integriteten, menar kritikerna.

Bara en nödvändig anpassning till verkligheten med garantier mot missbruk och kränkning av den personliga integriteten, anser förespråkarna.

– Inte alls. Min allvarligaste invändning är att beslutet blir ett brott mot brevhemligheten och därmed ett brott mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, säger Pär Ström, som med tankesmedjan Den nya välfärden i ryggen är den främste kritikern av förslaget och den allt mer omfattande integritetskränkande lagstiftningen och övervakningen inom alla områden.

Uppskjutet

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, svensken Thomas Hammarberg, säger till TT att det vore direkt pinsamt om Sverige skulle gå i spetsen för ett fortsatt underminerande av skyddet av personlig integritet, dessutom just när landet är ordförande i Europarådets ministerkommitté.

Egentligen skulle riksdagen klubbat det kontroversiella förslaget redan för ett år sedan. Men i vår grundlag finns det i fri- och rättighetsfrågor ett minoritetsskydd, som gör att ett förslag kan skjutas upp i ett år och det utnyttjade oppositionen. Men nu ligger samma proposition som 2007 åter på riksdagens bord.

I skrivbordslådan

Arbetet med att ge FRA rätt att inte bara lyssna på radiotrafik utan också avlyssna och läsa den kabelbundna trafiken över Sveriges gränser, det vill säga allt på internet och i vanliga telefonledningar, inleddes av den socialdemokratiska regeringen. Men dess försvarsminister Leni Björklund valde att lägga ner de känsliga planerna i sin skrivbordslåda, där hennes efterträdare Mikael Odenberg plockade upp dem.

Odenberg hävdade att eftersom främmande makter, och inte minst terrorister, inte som under kalla kriget kommunicerar över radio, så krävs att FRA vid yttre hot mot landet får rätt att signalspana där också all civil trafik finns.

Internationellt skräckexempel

Strax före jul 2006 skickade han ut sitt förslag på en mycket kort remissrunda till myndigheter. Kritiken från flera av dem var delvis förödande. Den förre Säpochefen Anders Eriksson skrev som chef för registernämnden att ”om förslaget blir verklighet kommer Sverige att bli ett internationellt skräckexempel på bristande rättssäkerhet”.

Och när förslaget senare nådde lagrådet reserverade sig ett av justitieråden, som ansåg att regeringens rätt att vända sig direkt till FRA med önskemål kan strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Men Odenberg tog ny sats och gjorde efter kritik från borgerliga politiker kompletteringar. Framför allt försökte han lugna opponenterna genom att i propositionen föreslå att FRA får ett integritetsskyddsråd. Dess ledamöter ska tillsättas av regeringen.

Borgerliga kritiker

Nu är Odenbergs förslag hans efterträdare Sten Tolgfors förslag. Skulle fyra av allianspartiernas ledamöter välja att rösta emot det faller det. Och fler än fyra borgerliga kritiker har funnits.

Centerpartisten Fredrick Federley har nästan dagligen skildrat sin vånda på sin blogg.

– Om även de här kritikerna följer partipiskan eller fegar ur genom att ta ledigt är det svagt, säger Pär Ström.

Fakta: FRA

FRA, Försvarets radioanstalt, är en civil myndighet som hör till försvarsdepartementets verksamhetsområde.

Huvuduppgiften är signalunderrättelsearbete på uppdrag av regering och myndigheter.

FRA leds av en generaldirektör. Förnärvarande heter han Ingvar Åkesson.

Runt 650 personer jobbar på FRA.

Huvudkontoret ligger på Lovön utanför Stockholm.

Vad är sant och falskt om nya lagen?

TT

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter