Långa straff för cannabisodling

Av: Jenny Stiernstedt, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtta personer i Skåne döms till fängelse för att ha varit med och odlat cannabis i sex villafastigheter. Strafftiden varierar mellan fyra månader och sju år.

Brotten avslöjades innan de inblandade hunnit skörda särskilt mycket narkotika. Men fem av de åtalade döms för grovt narkotikabrott, de övriga tre för medhjälp.

Domen ingår i en lång, skånsk serie av samma typ av cannabisärenden, där personer av vietnamesiskt ursprung bedrivit storskaliga odlingar i bostadshus.

”Rena drivhusen”

De åtta inblandade ingick i den i medier kallade knarkligan. Gruppen köpte hus i mindre samhällen och byar där de sedan odlade cannabis. Man byggde upp drivbänkar, satte upp lampor och reflektorer samt klädde väggarna i folie för att få fart på växtligheten.

Enligt uppgifter i domen ska investeringarna ha uppgått till 100 000 kronor per hus.

– Rena drivhusen. Det handlar om tillverkning i mycket stor skala. Odlingarna har drivits på ett professionellt, fabriksliknande sätt, sa Ingvar Widell vid Skånepolisen till Aftonbladet tidigare i år då gruppen häktades misstänkta för grova narkotikabrott.

Fler inblandade

Odlingen har skett i sex olika fastigheter. Fyra av dem är belägna i Hässleholms kommun, en i Osby kommun och en i Sjöbo kommun.

Enligt tingsrätten kan det på goda grunder antas att fler personer än de som nu står under åtal haft del i verksamheten.

Publicerad: