Vem vågar välja parhäst först?

NYHETER

Varken Obama eller McCain har utsett sin vicepresidentkandidat

Foto: John McCain och Barack Obama.

En vecka innan de politiska konventen drar igång har varken Barack Obama eller John McCain utsett sin vicepresidentkandidat.

Kommer Obama att satsa på en utrikeskunnig veteran, en kvinna eller någon som kan leverera röda stater? Och vill McCain ha ungdom, en mittenpolitiker eller ekonom vid sin sida?

På måndag börjar demokraternas konvent i Colorado och måndagen därpå möts republikanerna i Minnesota. USA bubblar av spekulationer om vem som blir respektive kandidats parhäst och hur det kommer att trumpetas ut – i en tid då de olympiska spelen dominerar rubrikerna.

Rullad tärning

– Ingen kampanj anser att de måste rulla tärningen först... de spelar på trygghet och är nervösa över problem som kan uppstå kring vicepresidenterna, konstaterade NBC:s politiske chef Chuck Todd i Meet the Press på söndagen.

De senaste veckorna har olika namn kommit och gått på olika bedömares topplistor. Obama behöver en partner som kan hjälpa honom med de konservativa delstaterna i USA:s mitt eller bidra med politisk erfarenhet till 47-åringens kampanj. Som möjliga vapendragare nämns:

Indianasenatorn Evan Bayh; en ung och karismatisk kraft från en delstat som röstat republikanskt i mer än 50 år.

Delawaresenatorn Joseph Biden; mångårig (och pratglad) ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott.

New Mexikoguvernören Bill Richardsson; lojal Obama-vän som varit kabinettssekreterare och FN-ambassadör.

New Yorksenatorn Hillary Clinton, Obamas rival från primärvalen, är dock fortfarande ett hett namn liksom Virginiaguvernören Tim Kaine och Kansasguvernören Kathleen Sebelius. Som för att reta de nyfikna ska både Bayh, Biden och Richardsson tala på konventet samma kväll som ”Obamas vicepresident” ska hålla ett anförande.

Ung kraft

Republikanen John McCain å sin sida behöver en ungdomlig person för att balansera sina 71 år. Och han behöver antingen någon som kan håva in mitten-demokrater eller en riktigt konservativ person, eftersom han har problem med högerfalangen av sitt parti. Några namn från topplistorna:

Lousianaguvernören Bobby Jindal; Jindal är blott 37 år, har indiskt ursprung och är populär i södern.

Förre chefen för departementet för inrikes säkerhet Tom Ridge; folklig, men har tillhört den impopuläre George Bushs regering.

Connecticutsenatorn Joseph Lieberman; var demokraten Al Gores vicepresidentkandidat 2000 men har sedan dess blivit parti-oberoende. Är dock för fri abort, vilket inte ses med blida ögon hos högern.

Forne Arkansasguvernören och baptistpastorn Mike Huckabee finns också på flera topplistor, liksom Floridaguvernören Charlie Crist och förre Massachusettsguvernören och affärsmannen Mitt Rommney.

ARTIKELN HANDLAR OM