Olssons naziskämt i SVT-sändning anmält

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Granskningsnämnden: Hittills har åtta anmälningar kommit in

Foto: SVT
Drog Naziskämt I Olssons studio på SVT1 skämtade programledaren om när det går dåligt för tyskar i sportsammanhang. ”Man tänker bara "Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler", sa Rickard Olsson.

Det var i tisdags som Rikard Olsson i direktsändning i SVT drog ett naziskämt.

Men alla tyckte in skämtet var lämpligt.

Åtta anmälningar har kommit in till Granskningsnämnden för radio och tv.

– Det finns någonting med Hitler och Tyskland som fortfarande gör att det är svårt att ens tycka synd om dem när de får storstryk i fotboll. Man tänker bara Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, sa Rikard Olsson i sitt program ”Olssons studio”.

Kommentaren fälldes i en diskussion kring hur det tyska damlandslaget förlorade stort mot Brasilien i OS-semifinalen i fotboll.

Åtta anmälningar

Men alla tyckte inte att nazi-skämtet var passande och några hörde av sig till SVT och aftonbladet.se för att vädra sina åsikter. Nu har Granskningsnämnden för radio och tv också fått in ett antal anmälningar mot programmet.

– Det är åtta anmälningar och samtliga rör kommentaren om Tyskland, säger Per Sandén som handlägger ärendet vid Granskningsnämnden för radio och tv till aftonbladet.se.

Vad kommer hända nu?

– Först måste jag se programmet och när vi har fått en kopia vilket kan ta ett par veckor så kan vi göra en första bedömning av vad som har sagts. Därefter beslutar direktören om det är något som nämnden borde uttala sig om.

Antingen frias inslaget i det läget eller så begär nämnden i ett yttrande från SVT om huruvida inslaget stämmer överens med bestämmelserna i deras sändningstillstånd.

– Därefter fattar nämnden ett beslut som antingen kan bli friande, fällande eller kritiserande.

Enligt Per Sandén kan det ta några månader innan ärendet är helt utrett.

Aftonbladet.se har försökt nå Rickard Olsson för en kommentar.

Publicerad: