Arne Domnérus död

En förgrundsgestalt inom svensk jazz har gått ur tiden

Jazzlegendaren Arne Domnérus har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Det bekräftas av hans son Leif Domnérus.

Arne Domnérus blev 83 år.

Arne Domnérus.
Arne Domnérus.

Arne Domnérus var altsaxofonist, klarinettist och orkesterledare och räknas som en av de stora förgrundsgestalterna inom svensk jazz.

Arne Domnérus var kapellmästare på svenska och internationella scener och turnerade i bland annat USA, Asien och i Europa.

Verksam i över 60 år

Han föddes den 20 december 1924 i Solna, startade 16 år gammal sitt första jazzband och spelade in sin första skiva på 1940-talet. Han var verksam som musiker i över 60 år och hann ge ut över hundra skivor.

1947 började Arne Domnérus spela i Simon Brehms orkester. Han var verksam i orkestrar som Thore Ehrlings och Parisorkestern. Arne Domnérus medverkade bland annat också i det så kallade Radiobandet under 1950- och 1960-talet.

Arbetade med Monica Zetterlund

Han framträdde på 1950-talet med det så kallade Nalenbandet med bland annat den kända sångerskan Monica Zetterlund.

"Jag hade kontakt med Monica från "the very beginning" så att säga. Först jobbade vi tillsammans på Nalen och sedan åkte vi på turnéer i Europa. Hon var helt enastående på alla sätt och vis" har Arne Domnérus sagt i en intervju med Dagens Nyheter 2005. Han berättade för tidningen att de hade "enormt fina musikaliska stunder tillsammans".

Han spelade också tillsammans med andra jazzlegender som Lars Gullin och Putte Wickman.

I början på 1960-talet samarbetade Arne Domnérus bland annat med jazzmusikern Quincy Jones. Under åren 1967 till 1978 var Arne Domnérus ledare för Radiojazzgruppen.

Stipendium

Han har sålt guldskivor och fått grammisar. Han har även tilldelats Kungliga Musikaliska akademiens medalj för tonkonstens främjande och 80 år gammal fick han en professorstitel ”för sina musikaliska gärningar” som dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky uttryckte sig.

Sedan 2004 delade han ut "Guldsaxen", ett stipendium på 75 000 kronor. När Arne Domnérus fyllde 80 år den 20 december 2004 fick han tillfälle att dela ut den första Guldsaxen till unga saxofonkollegan Magnus Lindgren. Året därpå gick priset till Klas Lindqvist 2005 och 2006 fick Jonas Kullhammar priset.

Publisert: