Så dolde han sin sjukdom för alla

NYHETER

Lennart Swahn ägnade sin sista tid åt att titta på havet

1 av 2
ISOLERADE SIG Lennart Swahn drabbades av njurproblem

Lennart Swahn älskade rampljuset.

Men sin svåra sjukdom dolde han för alla.

Sista året isolerade han sig helt.

– Han orkade till slut inte träffa sina vänner, säger sångerskan Kjerstin Dellert.

I trettio år var Lennart Swahn ett av Sveriges mest kända tv-ansikten. Långt in på 90-talet ledde han populära tv-programmen ”Blåsningen” och ”Gäster med gester”.

Problem med njurarna

Men för tio år sedan slog sjukdomen till. Lennart Swahn fick problem med njurarna – och tvingades till ständiga dialysbehandlingar för att rena blodet.

Men tv-legendaren blev inte bättre. I stället fortsatte sjukdomen att sprida sig till andra delar av hans kropp.

Till benen – som gjorde att han fick svårt att gå.

Strax före jul fick Lennart Swahn en stroke. Han togs in på akuten och fick i flera månader vård på olika sjukhus och i hemmet – men hämtade sig aldrig.

Han satt fast i hemmet

Det sista halvåret hade han stora svårigheter att tala och gå. Mannen som älskade sitt arbete, att synas och träffa vänner satt fast i hemmet.

– Han orkade inte med någon vänskapsrelation. Han hade fullt upp med sin egen kropp och kämpade tappert, säger sångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert, 82.

I stället drog han sig undan till vännen David Bonniers sommarhus i Tyresö, söder om Stockholm. Här kunde han sitta på verandan och se ut över havet – när benen inte längre ville bära.

Skrev sig i sommarhuset

– För varje år tillbringade han allt mer tid där. Till slut var han mer där än i lägenheten, säger tv-producenten Karin Falck, en av hans närmaste vänner.

Den 16 augusti – mindre än två veckor före sin död – valde han och David Bonnier att skriva sig i det 160 kvadratmeter stora sommarhuset. Enligt uppgift till Aftonbladet för att lättare få hjälp av kommunen med vård i hemmet.

Under hela sitt liv höll Lennart Swahn hårt på rätten till ett privatliv. Den sista tiden blev inget undantag.

Ville höra skvaller

Sjukdomen var inget han ville prata om – ens med de nära vännerna.

– Att prata om sjukdomen och döden var det värsta han visste. I stället ville han höra skvaller om folk och skratta, säger Agneta von Schinkel.

Sina vänner undvek han allt mer och sista året isolerade han sig nästan helt i huset vid havet.

– Lennart var en stor personlighet men också en känslig grabb. Jag visste att han var sjuk, men han pratade inte om det, säger vännen och tidigare kollegan Runo Edström.

De träffades sista gången för nästan två år sedan.

Ville inte umgås

– Vi åt middag tillsammans hos gemensamma vänner och hade jäkligt kul. Men sjukdomen gjorde sedan att han inte ville umgås med sina kamrater. Nu så här efteråt kan jag ångra att jag inte tog mer kontakt, säger Runo Edström.

Lennart Swahns familj ville i går kväll inte uttala sig.

– Jag har inga kommenterar just nu, säger brodern Eigil Svahn.

Bäste vännen Karin Falck var djupt sorgsen efter dödsbudet.

– Jag hoppades hela tiden att Lennart skulle bli bättre. Han var så varm och ömsint. Han tog hand om mig, som om han vore min pappa.

I onsdags somnade Lennart Swahn in på Haninge sjukhus, 81 år gammal.