Visa antalet kalorier – annars böter

Nya och unika regler för New Yorks kaféer och restauranger

Banankaka 390 kalorier och chokladmuffin 440 kalorier.

Nu är det inte bara prislapparna som måste vara synliga på New Yorks kaféer.

För den som inte följer regler väntar böter – på upp till 12 000 kronor.

För Nora Cara, 27, fick besöket på Dunkin’ Donuts en otrevlig eftersmak. Chokladmuffinsen som hon spanat in visade sig innehålla över 600 kalorier.

I våras beslutade myndigheterna i New York om en ny lag som gör att alla restaurangkedjor och kaféer ska redovisa hur många kalorier maten innehåller.

Mängden ska stå på samma plats som priserna och vara lika synlig.

Böter

Matställena har inte följt reglerna slaviskt – men nu lär det bli ändring på det. Från och med fredag kommer lagöverträdare att ges böter på upp till 12 000 kronor, skriver MSNBC.

Nora Cara går på Dunkin’ Donuts varje dag. För henne kom det som en chock att det som är så gott kan vara så onyttigt.

– Jag är inte den bantande typen och tänker sällan på sådana saker. Men när du köper en liten muffin till kaffet, och den innehåller 630 kalorier. Det är lite väl mycket, säger hon till MSNBC.

Kaloriintag

Medan andra restaurangkedjor och kaféer väntar in i det sista har ställen som Starbucks – kända för sina 470 kalorier scones och 610 kalorier kakor – redan börjat implementera de nya reglerna.

Överallt finns små skyltar med information som: Banakaka, 12 kr, 390 kalorier.

MSNBC skriver att det är lätt att förväxla kaféerna, som har kaloriskyltar, med ett besök på anonyma matmissbrukare.

Myndigheterna i New York hoppas att tilltaget ska få människor att reflektera över sitt kaloriintag. Därmed kan hälsoproblem orsakade av fetma samt antalet som insjunknar i diabetes minska, skriver MSNBC.

New York må vara först – men inte ensam om att vilja lagstifta om kalorier. Seattle, Santa Clara och San Francisco tittar också över möjligheterna med förhoppningen att införa liknande lagar senare i år.

Publisert: