Gryningspyromanen häktad

NYHETER

Greps efter dramatisk polisjakt – vittne och nytt bevis kan binda 44-åringen vid mordbränder i Simrishamn

Foto: Larm om brand kom på två adresser på Storgatan i Simrishamn. Det visar sig sedan röra sig om samma anlagda brand.

Polisen har nya bevis mot 44-åringen som misstänks för en rad bränder i Skåne.

Dessutom pekar ett vittne ut honom vid en av brandplatserna.

Efter flera timmars förhandlingar häktades mannen på lördagen.

Foto: 44-åringen misstänks för en rad bränder i Skåne.

44-åringen har varit misstänkt för en mängd bränder i Skåne, men man har aldrig lyckats få honom dömd i södra Sverige. Däremot har mannen dömts och avtjänat straff för en rad mordbränder i Dalarna. Det var också där han fick öknamnet Gryningspyromanen. Polisens omfattade spaning visade att det var just i gryningen som mannen smugit ut och tänt eld.

Brann i gryningen

Nu har Skånepolisen satt in stora resurser för att stoppa mordbränderna som drabbat Simrishamn. Fyra branddåd upptäcktes i onsdags och polisen varnade också för att fler brandanordningar kunde finnas uppriggade.

Åklagaren begärde 44-åringen häktad igår och idag lördag ställdes den misstänkta pyromanen inför tingsrätten i Ystad.

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och efter flera timmar kom beskedet. Rätten beslutade häkta mannen som skäligen misstänkt för mordbrand – den lägre graden av misstanke. Polisen har nu ytterligare en vecka på sig att lägga fram bevis som kan binda mannen vid de pyromandåd han misstänks för.

Nytt bevis

Enligt kammaråklagare Magdalena Holmberg har man nya bevis mot 44-åringen. Främst i form av ett föremål som hittats på en av brandplatserna i Simrishamn.

Enligt polisen finns det goda chanser att via föremålet få fram en fullständig dna-profil som skulle kunda binda den misstänkte mannen.

Föremålet ska undersökas av Statens kriminaltekniska laboratorium SKL i Linköping. Skulle man gå bet där finns ytterligare möjligheter att hitta extremt små rester av dna-spår via brittiska Forensic Science Services, det brittiska kriminallaboratorium som undersökte kniven som mördade Anna Lindh.

När mannen till slut fälldes för mordbrand i Dalarna var det tack vare en brandutlösare som inte antänt. Man hittades en oljeindränkt toapappersrulle med ett ljus nedstucket och rätten ansåg att 44-åringen placera ut det. Själv hävdade mannen den gången att han visserligen placerat ut anordningen, men inte för att sätta eld. Enligt hans eget vittnesmål ville han bara "jävlas med polisen".

Enligt polisen i Skåne har man den här gången ett vittne som sett 44-åringen vid en av brandplatserna i Simrishamn.

Skärpta misstankar

Som Aftonbladet avslöjade i onsdags var det en ledig polis, Ewa-Gun Westford, som upptäckte gryningspyromanen och såg till att han greps tidigare i veckan.

Hon upptäckte 44-åringen när han kom cyklande och slog larm.

Stulen cykel

Nu har polisen konstaterat att den cykel som 44-åringen då använde var stulen i Simrishamn sent i tisdags, dagen före bränderna.

44-åringen släpptes i slutet av förra året sedan han avtjänat ett treårigt fängelsestraff för två försök till mordbrand i Dalarna. Tidigare har han förekommit i polisutredningar kring bränder på olika orter i Skåne.

Enligt mannens advokat nekar han till brott.