"USA är inte redo för en kvinnlig president"

avJenny Stiernstedt, Johan Arkert

NYHETER

Men Clinton kommer tillbaka 2012, menar experterna

Foto: AFT
Hillary Clinton.

Slagen nu – men Hillary kommer tillbaka.

Enligt experterna laddar hon för en comeback 2012.

– Det är därför hon har hängt kvar så länge. Hon kommer inte vilja vara vicepresident, säger Anders Hellner, Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

Orsaken till att Hillary Clinton kämpat med Obama in i det sista är enligt experterna att hon inte är intresserad av vicepresidentposten.

– Det är en mysko roll där man egentligen inte bestämmer något överhuvudtaget. Hennes hopp är snarare att Obama ska göra bort sig om han blir USA:s president de närmaste fyra åren, säger Anders Hellner.

Han tror dessutom att en svart president och en kvinna till vicepresident skulle få problem att mobilisera väljarna.

”En kvinna och en svart en utmaning”

– En kvinna och en svart på samma biljett är att utmana det ärkekonservativa USA, säger Anders Hellner.

Även Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet, är inne på att det kan bli en comeback för Hillary Clinton år 2012.

– Jag tror att det väsentliga skälet till att hon hållit sig kvar så länge är att hon nu har kunnat bygga upp sin position och skaffa sig vänner ute i landet. Om McCain vinner tror jag att vi kommer att få se Hillary om fyra år igen.

Att hon förlorar nu är naturligtvis en enorm prestigeförust, menar Wästberg, och han tror inte att hon kommer att erbjudas posten som vicepresident.

– Nej, jag tror att hon skulle bli en belastning. Kortsiktigt kanske det skulle ena partiet, men på längre sikt har hon för mycket i bagaget.

Borde hon ha hoppat av tidigare?

– Ja, det kan man ju tycka. Men samtidigt är det en demokratisk rättighet att ställa upp i kampanjen. Men det är ju så klart ingen fördel för demokraterna. Hillary har gjort en del av jobbet åt McCain, säger Wästberg.

Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, tror dock inte att den segslitna kampen bara är av ondo för Demokraterna.

– I början var det nog en tillgång eftersom man aktiverade de demokratiska väljarna. Det är dessutom möjligt att det håller i sig. Men en del av Clintons argumentation kan nog ha skadat väldigt mycket. Hon har fört fram konstiga argument om processen vilket gör att många kanske avstår från att rösta. Men vi får se om upprördheten lägger sig eller inte.

Hur ser Obamas chanser ut mot McCain?

– Det är väldigt svårt att bedöma. Dels beror på det yttre omständigheter, hur det går med ekonomin, i Irak och så vidare. Dessutom vet man inte om man kommer att lyckas ena partiet. Det kommer nog att ta minst några veckor innan man får pålitiliga opinionsundersöker.