Spåren som kan lösa fler kvinnomord

avEric Tagesson

Lastbilens färdskrivare kan bli polisens trumfkort

Foto: Foto: PRIVAT
analyserar hans resor I Anders Eklunds lastbil fanns en färdskrivare som polisen har beslagtagit. Polisen jämför nu hans färdväg för att se om det finns några ouppklarade brott längs hans väg.

Polisen kartlägger nu Anders Eklunds resor i Sverige och jämför dem med olösta vålds- och sexualbrott.

Färdskrivaren i hans lastbil kan bli ett trumfkort för utredarna.

I går hölls flera nya förhör med 42-årige Anders Eklund i polishuset i Falun. Polisen vill inte kommentera vad som framkommit.

– Men han har berättat om händelseförloppet och lämnat en utförlig beskrivning kring både Engla och Pernilla, men jag vill inte kommentera vad han sagt av hänsyn till offrens anhöriga, säger hans advokat Jan Kyrö.

Han säger att hans klient under omständigheterna mår bra.

– Han vill medverka och berätta om det han gjort, även om det är jobbigt för honom.

Flera polismyndigheter runt om i landet, och även från andra länder, har hört av sig till polisen i Dalarna. Eklund kan bli aktuell i ouppklarade ärenden i deras distrikt.

Registrera körsträckorna

Dessutom har ett stort antal tips från privatpersoner kommit in där Anders Eklund pekas ut som misstänkt.

Polisen granskar nu tipsen.

– Det är många tips, och det tar tid att gå igenom dem, säger Sven-Åke Petters, på polisen i Dalarna.

Dalapolisen har därför begärt hjälp från rikskriminalen för att samordna alla uppgifter.

I Anders Eklunds lastbil fanns en så kallad färdskrivare, som polisen beslagtagit. Den registrerar hans körsträckor, vilken hastighet han hållit och när lastbilen stått stilla.

Polisen jämför nu hans färdväg för att se om det finns några ouppklarade brott längs hans väg. Och om han via färdskrivaren kan bindas till brottsplatserna. Dessutom kontrolleras hans mobiltrafik och användning av betalkort tillbaka i tiden.

– Det spekuleras om brott både i Sverige och runt om i Norden som kan vara aktuella. Eftersom han varit lastbilschaufför har han ju rört sig mycket, säger Sven-Åke Petters.

– Vi tittar ju även på tillvägagångssättet vid brotten och jämför dna i de fall där det finns.

Enligt advokat Jan Kyrö har Anders Eklund inte delgivits misstankar om några ytterligare brott.

Erkänt

Sandviken. Anders Eklund erkände i förrgår ett våldtäktsförsök på en 22-årig kvinna den 8 juli 2006. Kvinnan var på väg hem efter en festkväll.

Stjärnsund. Engla Höglund, 10, fördes bort när hon cyklade hem från fotbollsträningen den 5 april. Hennes kropp hittades utanför Torsåker efter att Eklund pekat ut platsen. I söndags erkände han att han dödat henne.

Falun. Pernilla Hellgren, 31, var på väg hem till sin mamma efter en festkväll den 4 juni 2000. Hon överfölls i en gångtunnel och hittades senare mördad. I söndags erkände Anders Eklund att han dödade henne.

Dömd

Gävle: Våldtäktsförsök. Anders Eklund krypkörde med sin bil efter en 22-årig kvinna i Gävle den 16 oktober 1994. Han överföll henne sedan i en park, tog strypgrepp och försökte våldta henne.

Sandviken: Sexuellt ofredande. Anders Eklund blottade sig för en kvinnlig joggare den 20 juli 2000.

Torsåker: Misshandel. Den 29 oktober 1994 mötte Anders Eklund en 28-årig kvinna på en festlokal i Torsåker. Han drog in henne på toaletten och gav henne ett knytnävsslag i ansiktet.

Torsåker: Köpte ut alkohol. Malin Norling var 15 när Eklund sexantastade henne. ”Han tog mig på brösten och var innanför trosorna”, säger hon. Eklund dömdes för att ha köpt ut vin till henne .

Strömsund: Misshandel. Anders Eklund överföll och misshandlade en 16-årig berusad flicka den 23 juli 1995. Hon uppfattade det som våldtäktsförsök. Eklund dömdes för misshandel.

Torsåker: Sexuellt tvång. Den 21 mars 1998 försökte Eklund tvinga till sig sex av en 16-årig flicka i hennes säng på en fest. Han åtalades för våldtäktsförsök men dömdes för sexuellt tvång.

Ska utredas

Falun. En 20-årig kvinna antastades utanför Falun den 3 juni 2000. Kvinnan lyckades fly. Signalementet stämde väl överens med det på Pernillamördaren.

  Avesta. Pernilla Theorin, 30, mördades efter en möhippa. Hittades i en brinnande lägenhet den 13 augusti 2006. Tre män har misstänkts, men bevisen räcker inte.

  Larvik, Norge. Kristin Juel Johannesen, 12, hittades strypt på Mørk i Larvik 1999. Hon var på väg hem på sin cykel.

Geiringer, Norge. Trude Espås, 20, försvann den 1996 i Geiranger. Elva dagar senare hittades hon mördad. Kroppen var gömd bakom en stor sten.

Karlstad. Socialsekreteraren Inger Stark, 43, hittades ihjälslagen i vattnet nära Klaraborgsbron vid Klarälvens södra sida 1990.

Gävle. Anneli Zetterholm, 24, försvann efter en krogrunda i juni 1988. Hon hittas en vecka senare död i ett sommarstugeområde.

Kramfors. Eva Söderström, 27, knivmördades och våldtogs i en skog vid Långbacken natten till den 27 september 1987. Mördaren dödade även kvinnans hund.

Mariestad. Helena Andersson, 22, försvann efter att ha varit ute och dansat 1992. Polisutredningen är nerlagd.

Sävsjö. Jasmina Jasharaj, 6, lekte utanför familjens hem i Sävsjö, när hon plötsligt saknades 28 juli 1997. Sedan dess har hon varit borta.

Göteborg. Maria Nilsson, 32, omkom i en grov mordbrand 8 mars 1997. Hon hittades död i sängen.

Husum. Malin Lindström, 16, skulle hälsa på en kompis i Husum den 23 november 1996 men försvann sedan hon klivit av bussen. Hon hittades ett halvår senare mördad och gömd under en rishög.

Lund. En 14-årig flicka får 1999 kontakt med Eklund på Lunarstorm. Han ska ha försökt lura in flickan i sin lastbil. Händelsen är polisanmäld.

Göteborg. Malin Olsson, 16, lämnade sina vänner efter ett gräl i Göteborg natten den 24 juli 1994. Hon hittades senare död på Östra kyrkogården några kilometer därifrån.

Linköping. En 23-årig kvinna försvann utanför Linköping i 2003. Kvinnan skulle hjälpa en bekant att dra upp en bil ur ett dike. De misslyckades och bilägaren gick till ett hus för att få hjälp. 23-åringen skulle komma efter, men det gjorde hon inte.

Gävle. Susanne Romhag, 26, försvann efter ett restaurangbesök i Gävle 1986. Kroppen hittades en månad senare av bärplockare.

Ängelholm. En kvinna i 30-årsåldern blir våldtagen inomhus i juni 2000. I tisdags polisanmälde kvinnan Anders Eklund för våldtäkten.

Karlholm. En 35-årig kvinna stod år 2006 i duschen på karlitfabriken i Karlholm när skyddsplåten mellan damernas och herrarnas omklädningsrum lyftes upp. Enligt anmälan var det Eklund som smög på kvinnan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott