Cameron: Vi är beredda att skicka stridsflygplan

avSofi Tagesson

Storbritanniens premiärminister gör sig beredd att gå in i Libyen

Nu ökar pressen på Gaddafi.

USA har börjat flytta både flyg och fartyg närmare Libyen.

Och Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att de är beredda att skicka militär till Libyen.

Foto: ap
David cameron.

David Cameron sa enligt Daily Mail i går att han kan tänka sig att skicka brittiska fredsbevarande styrkor till Libyen för att stoppa Gaddafis massaker av sina motståndare. Han jobbar också för att det ska införas flygförbud över Libyen.

Under ett möte i går gav han de militära cheferna order om att upprätta riktlinjer för en zon med flygförbud. Om Gaddafi attackerar demonstranterna från luften kan då stridsflyg ingripa.

USA mobiliserar militär

USA har börjat flytta både flyg och fartyg närmare Libyen och sa att de är öppna för alla möjligheter. Bland annat kan de tänka sig att patrullera luftrummet över Nordafrika.

– USA:s militär är i ett planerande och förberedande stadie angående läget i Libyen, och kommer att kunna erbjuda världens ledare olika alternativ. Trupperna kan komma att användas på flera olika sätt, de flyttas för att öka flexibiliteten, säger Pentagons talesman Dave Lapan.

Enligt Susan Rice, USA.s FN-ambassadör, kommer USA att fortsätta sätta press på Gadaffi tills han avgår.

Flera länder, bland annat Storbritannien, vill nu också införa ett militärt flygförbud över Libyen för att skydda befolkningen. Detta för att undvika att Gaddafi anfaller demonstranterna från luften. Ledare från både Europa, USA och Australien stödjer det här förslaget. Ryssland har dock sagt nej.

Strider i natt

Under natten mot tisdagen har Gaddafis trupper försökt att få tillbaka kontrollen över staden Zawiya, 30 kilometer utanför Tripoli, utan att lyckas. Striderna pågick i sex timmar.

– Vi kommer inte att ge upp Zaiwiya. Kosta vad det kosta vill, sade ett vittne till AP.

Gaddafi har förlorat kontrollen över den östra halvan av landet, men har fortsatt kontroll över huvudstaden Tripoli och några städer i närheten av huvudstaden.

Risk för inbördeskrig

Förre premiärministern John Major sa till BBC att utvecklingen i Libyen kommer att avgöra hur västvärlden hanterar situationen.

– Jag tror att det vi nu står inför med Libyen nu är att om Gaddafi överlever ytterligare några dagar så kommer en av två saker att hända: det kommer antingen att bli långa, och förmodligen blodiga, strider mellan de två motståndarna, eller också kommer det att bli inbördeskrig med humanitära katastrofer som följd. Vi ser i detta nu världen förändras. Ingenting kommer någonsin att bli det samma igen, säger John Major, Storbritanniens förra premiärminister, till BBC.

Detta uttalande kommer dagen efter att uppgifter i England gjort gällande att Libyska officerare ska ha tränats i Storbritannien under Blairs tid som premiärminister.

EU håller extra möte

EU-länderna enades i går om att införa ett sanktionspaket mot Muammar Gaddafi. Åtgärderna stärker de åtgärder som FN beslutade om i lördags. Sanktionerna innebär bland annat ett vapenembargo och att Gaddafi och hans närmaste krets tillgångar kommer att frysas.

EU kommer också att hålla ett extrainsatt toppmöte den 11 mars med anledning av situationen i Libyen och övriga länder i Nordafrika, uppgav en EU-diplomat för TT på tisdagen.

Under gårdagen uppmanade flera politiker Gaddafi att avgå. En av dem var USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

– Gaddafi och de runt honom måste ställas till svars för sina handlingar, som bryter mot internationell rätt, sade Clinton i ett tal vid FN:s människorättsråds möte i Genève.

Frankrike skickade i går två plan med medicinsk utrustning för att hjälpa utsatta i staden Benghazi.