”Polisen släpper ut farliga fångar”

Av: Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskegyptiske läkaren Husseiny Ahmed: Vi är rädda och oroliga för våra anhöriga som är kvar

Upproret Egypten kvävs i blod - Kairos sjukhus översvämmas av skadade och döda.

Två unga pojkar dödades i fredags i kravallerna.

- Vi kunde inte rädda dem, säger läkaren Nagy Ahmed, 23, på mobiltelefon till Aftonbladet.

Barnen, en 9-åring och en 15-åring, kom in på Kasr El Aini-sjukhuset mitt i centrala Kairo i fredags.

- De hade blivit överkörda. När säkerhetsstyrkorna slog tillbaka blev det kalabalik, människor flydde och i kaoset krossades de av fordon, säger läkaren Nagy Ahmed som jobbade när pojkarna kom in.

”Vi är helt förskräckta”

Aftonbladet nådde honom sent på lördagskvällen när han satt sig i säkerhet i en förort.

Han berättar att en kollega på ett annat sjukhus samma dag tog emot 30 människor med så svåra skador att de senare omkom.

- Vi är helt förskräckta över det kaos som nu kommer. Det är hemskt. Vi är vana vid att se skadade men inte i en sån här atmosfär av terror, säger Nagy.

Försökte plundra sjukhuset

I går stormades sjukhuset av beväpnade män. Angriparna trängde sig in och försökte stjäla datorer, tv-apparater och komma över mediciner. Nagy undkom och flydde med resten av personalen - men ganska snart motades inkräktarna bort av människor från kvarteret.

-De ställde sig sen i vakt utanför grindarna.

Släppt ut farliga fångar

Svenskegyptiske läkaren Husseiny Ahmed landade sent i går kväll på Arlanda tillsammans med sin fru och två barn. De kom ut ur Egypten just som revolten tog en otäck vändning.

- Polisen har lämnat fältet fritt och släppt ut farliga människor från fängelser, de har knivar och vapen.

- Vi är rädda. Vi är oroliga för våra anhöriga som är kvar. Det är den extrema fattigdomen och att polisen lämnat gator och torg som göder plundringen.

I kaoset tar vanliga människor tillfället i akt att roffa åt sig värdesaker. Husseynys syster rånades av taxichauffören på väg till flygplatsen i går kväll.

-Vi vågade inte göra något. Det var bara att sticka, säger svenskegyptiern.

”Mubaraks taktik”

Han anar det mäktiga inrikesdepartementets och Mubaraks män bakom anarkin. Taktiken är ett sätt att behålla greppet om makten - genom att frihetslängtan ersätts av önskan om lugn.

- Men de begår ett dödligt misstag. Folket kommer segra, men vi kommer att förlora mycket på vägen dit. Hela vårt folk har gjort uppror. Det måste ske en förändring.

Men mitt i kaoset utspelas också vackra scener av försoning. Husseyni skickade själv fram sina två barn Fatima, 6, och Jonas, 8, till kravallpoliserna i hemstaden Mansoura i Nildeltat.

-Jag köpte ett paket med vattenflaskor och gav några till mina barn som gick fram till poliserna med dem. De får inget vatten och tvingas vara ute i hettan.

Publicerad: