Planen: Att ta palatset

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

1 miljon ska samlas på Tahrirtorget – nu ökar pressen på Mubarak

Foto: KRISTER HANSSON

KAIRO. I natt började Mubaraks sista strid.

I ren desperation försökte han isolera Kairo – men lämmeltåget av demonstranter var redan på väg till fots från andra städer.

Minst en miljon människor väntas i dag försöka inta presidentpalatset.

Tusentals demonstranter övernattade i natt på Tahrirtorget, symbolen och mötesplatsen för revolutionen i Egypten. Det liknar alltmer en rockfestival med leriga gräsmattor, handmålade skyltar, levande musik och spontana teaterframträdanden. Folk som bor i närheten delar ut mat och dryck till alla behövande.

I dag på förmiddagen väntas en enorm folkmassa samlas på torget.

– Jag kommer själv att vara här från klockan tio och tror att det kommer att bli över en miljon människor, säger Mohammed Salim ElAwa som är en av grundarna till oppositionspartiet Wasat – sprunget ur Muslimska brödraskapet.

Alla väskor kollas

Alla gator till torget kontrolleras av militären som med stridsvagnar och soldater blockerar med checkpoints. Bevakningen hade i natt skärpts – nu måste samtliga inpasserande visa id-kort och alla väskor kontrolleras.

Många är oroliga för vad som händer när demonstranterna lämnar torget och börjar marschera genom staden till presidentpalatset. Flera vi träffar säger att det är planen – när torget är fyllt kommer de att bryta sig ut. Enligt aktivisten och bloggaren Hossam al Hamalawy går marschen från torget till presidentpalatset – med slutmålet att ta sig in.

Desperata åtgärder

Stridsvagnar placerades i natt på vägen till palatset. Men militären har i ett tydligt uttalande försäkrat att man inte tänker använda våld mot civila och att man stödjer yttrandefriheten.

Samtidigt gjorde regeringen i natt ett sista desperat försök att stoppa jätteprotesten genom att kapa kommunikationerna till Kairo. Utegångsförbudet inleddes en timme tidigare och all tåg- och busstrafik stoppades.

”Vi måste ha tålamod”

Men allt tyder på att Mubaraks dagar är räknade.

– Jag har fått rapporter om att människor trotsar utegångsförbudet och tar sig hit tiotals mil till fots från flera andra städer. Folk låter sig inte hindras från att ta sig till Kairo, sa Mohammed Salim ElAwa till Aftonbladet i går kväll efter att ha talat inför folksamlingen på Tahrirtorget.

I dag går revolutionen in på sin andra vecka. Protesterna har nu spridit sig över hela landet och stora demonstrationer är planerade även i andra städer.

– Vi måste ha tålamod. Den med mest tålamod vinner maktkampen, säger Mohammed Salim ElAwa.

Publicerad: