Persson har flera favoriter

Av: Anette Holmqvist, David Levin, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: URBAN ANDERSSON

Mitt i den brinnande partiledarstriden gör Göran Persson comeback.

Men han vill inte avslöja sin favorit till posten som ledare för S.

– Nej, även om jag som ni säkert förstår har en och annan som jag väldigt gärna skulle vilja se, men det är inte min sak att kommunicera det utåt, även om det skulle vara mycket frestande.

Göran Persson i talarstolen vid fackens sysselsättningskonferens.

Med start klockan 10 i dag talade den förre statsministern Göran Persson (S) på en konferens för Socialdemokraternas vänsterfalang.

Partiet är just nu ledarlöst och rasar i opinionen, men Göran Persson menar att det är ett drömläge för en ny partiledare att ta över.

”Mycket attraktivt uppdrag”

– Med det pressade läge som regeringen har är det på många sätt ett mycket attraktivt uppdrag att ta på sig oppositionsledarrollen. Vi har en regering nu som saknar majoritet i riksdagen, vi har en regering som kan stå inför mycket besvärliga utmaningar till följd av den internationella utvecklingen, vi har en regering som håller på att falla sönder därför att småpartierna upplever att de kommer i kläm gentemot Moderaterna. Det där är för en skicklig opposition ingen dålig utgångspunkt.

Konferensen "Fullt upp!" arrangeras i Stockholm och handlar om arbetarrörelsens framtida jobbpolitik och arrangeras av Seko, Handels, Byggnads och Arbetarrörelsens tankesmedja.

Vill ej ha samarbete

Göran Persson är mötets huvudtalare. Och han avslöjade även att han inte vill se något nytt rödgrönt samarbete eller samarbete med andra partier inför nästa val.

– Det får den nya partiledningen tillsammans partistyrelsen diskutera. Om de frågar mig om den saken kommer jag bara att hänvisa till hur vi gjorde på den tiden, säger han.

Pratar om sysselsättning

Göran Persson inleder konferensen med sitt tal om just sysselsättning och därefter vidtar seminariediskussioner med idel vänstersossar som deltagare. Däribland Lena Sommestad, Hans Tilly och Janne Rudén.

För Göran Persson är det första gången han framträder som huvudtalare i ett arbetarrörelsearrangemang av detta slag.

Framträdde i valrörelsen

I valrörelsen 2010 framträdde han en gång tillsammans med bland annat Ingvar Carlsson och Mona Sahlin på Centralen i Stockholm. Då med det gemensamma budskapet om att det är viktigt att gå och rösta - och helst rösta rödgrönt.

Inget emot skärpta krav

Persson avslöjade också att han inte har något emot skärpningar i a-kassa och sjukförsäkring, men att han tycker att regeringen Reinfeldt gått för långt

– Jag har inget emot att vi skärper kraven i de sociala försäkrignarna, men inte så till den milda grad att vi skapar fattigdom. Så länge det handlar om ett fåtal blir det inte ett gift, men när var och en känner någon i den situationen kommer rädslan, då kommer egoismen in, då kommer klyftorna att växa, rädslan att tillta och viljan att prova något nytt blir obefintligt. Det produktiva är ju att människorna ska vara öppna för det nya.

Saknat klimatdebatten

Persson avslutade sitt anförande med ett långt avsnitt om klimatet. Efteråt sa han från scenen:

– Jag har saknat den debatten. Jag förstod inte var den tog vägen. Jag tycker inte heller att oppositonen varit särskilt aktiv om jag ska uttrycka mig rakt på sak.

Den tidigare S-ledaren pratade med stolthet om den skandinaviska välfärdsmodellen och vikten av att satsa på jobbskapande åtgärder. Bland annat genom gröna investeringar.

– Vi räckte en gång ut handen och sa ”låt oss satsa på gröna investeringar, låt oss se till så att vi investerar i sånt som sparar energi”. En och annan beskrev det hånfullt, för att det var så mycket matjord på fingrarna..., men det blev jobb och investeringar.

Publicerad: