2-åringen skållades

avLilian Andersson, Martin Ekelund

NYHETER

Styvpappan misstänks ha tvingat ner pojkens hand i kokhett vatten

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
PERSONALEN PÅ SJUKHUSET SLOG LARM Den misstänkte styvpappan och mamman tog den lille pojken till Astrid Lindgrens barnsjukshus med en allvarlig brännskada. Personalen fattade misstankar och slog larm till polisen. Nu ställs de båda misstänka inför rätta.

Under flera minuter tvingades 2-åringens hand ner i skållhett vatten. Trots att pojken skrek av svåra smärtor togs han inte till sjukhus.

Nu ställs mamman och styvpappan inför rätta.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger åklagare Anders Tordai.

Rättegången mot pojkens 24-åriga mamma och hennes 32-årige pojkvän inleddes i Solna tingsrätt i går. Sedan november i fjol misstänks de ha utsatt pojken för tortyrliknande misshandel.

Enligt åtalet har mannen upprepade gånger slagit 2-åringen, tvingat in skedar i hans mun och svingat honom i benen. Mamman misstänks för delaktighet genom att inte reagera och slå larm.

– Misshandeln är synnerligen grov. Den har inneburit ett mycket stort lidande för barnet och orsakat en svår kroppsskada med risk för bestående men, såväl funktionellt som kosmetiskt, säger åklagare Anders Tordai.

Åkte dagen efter

5 juni i år kulminerade våldet. Styvpappan misstänks då ha tvingat ner 2-åringens hand i en kopp med skållhett vatten och sedan hållit kvar den där

i flera minuter.

Pojken fick en allvarlig brännskada. Men trots att han skrek och grät och

hade svåra smärtor, tog varken mamman eller styvpappan honom till sjukhuset. Först morgonen efter åkte de in.

Personalen på Astrid Lindgrens barnsjukhus fattade direkt misstankar och slog larm till polisen och den biologiska pappan.

– Jag blev chockad, berättar han.

Träffades på nätet

I januari begärde han och den 24-åriga mamman skilsmässa. Då bodde hon redan tillsammans med sin nye pojkvän som hon träffat på en dejtingsida på nätet – där han annonserat efter en kvinna med barn.

Redan i april reagerade den biologiska pappan över skador och blåmärken som pojken hade på ryggen och fotograferade dem.

– Jag konfronterade min ex-hustru. Men hon sa att det berodde på något annat, berättar han.

Skyller på varandra

Under förhandlingen i går skyllde styvpappan och mamman på varandra. Han menar att det är mamman som ligger bakom all misshandel.

– För att hon inte skulle förlora vårdnaden om barnet kom vi överens om att säga att katten rivit det och att det skållat sig på tevatten av misstag, säger han.

”Man blir så arg”

Polisen har konstaterat att båda var påverkade av cannabis när pojken skållades.

För den biologiska pappan har de senaste månaderna varit tuffa.

– Man blir så arg. Men det finns inget jag kan göra nu, säger han.

Pojken bor nu tillsammans med honom och sina farföräldrar och har repat sig efter misshandeln.

– Han mår ypperligt bra i dag. Men handen är inte helt återställd.