800 miljoner till tågsatsning

Alliansen presenterar ny satsning i dag

Tågkaos och internkritik mot eftersatt underhåll.

Regeringen presenterade vid en presskonferens nyss att 800 miljoner kronor satsas på järnväg, drift och underhåll – och skyllde misskötseln på oppositionen.

– Det är många års försyndelser, säger Fredrik Reinfeldt (M).

De senaste åren har inte gått som på räls för SJ. Kritiken har varit massiv mot eftersatt underhåll både internt och externt. Resenärenas vrede och flykt från tågsätena efter två kaosartade vintrar talar ett tydligt språk.

Alliansen fyra partiledare presenterar dessutom satsningen mindre än ett dygn efter ännu en total tåginfarkt, där turer till och från Stockholms central slogs ut efter elfel.

Fredrik Reinfeldt (M) och allianskollegorna framhåller att det under deras tid gjorts stora satsningar på infrastrukturen men att det är svårt att komma ikapp efter år av misskötsel under tidigare socialdemokratiska regeringar. Reinfeldt uppgav att alliansen redan sett till att det blivit en 40 procentig ökning till underhåll.

– I dag presenterar vid dessutom en extra satsningar på 800 miljoner kronor till drift och underhåll, säger Göran Hägglund (Kd).

Det handlar om färska pengar som ska fördelas under 2011, framhåller Hägglund.

– Vi vill inte uppleva fler situationer av den art vi sett under de senaste vintrarna. Ingeting är enkelt men vi tror att vi här lägger en bra grund.

Miljarder har saknats

Enligt Trafikverket har det saknats miljarder till underhåll år efter år. Material har körts på övertid, beskrev Maud Olofsson (C) läget i dag. Hon framhöll att det också är viktigt för det nationella näringslivet och exportföretagen att tågen fungerar.

Regeringens 800 miljoner ska gå till trimning, reinvesteringar och ökat underhåll. Kan man förbättra insatserna vid växlarna, där det fryser till is, kommer framkomligheten öka avsevärt, konstaterade Maud Olofsson.

I går avslöjades att SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn tvingas lämna sin post efter nio år. Fredrik Reinfeldt anser att de skildes åt efter "ett samtal" och vill inte medge att han fick sparken.

Ulf Adelsohns har flera gånger varit skarp i sin kritik mot hur både tidigare och sittande regering hanterat järnvägsfrågorna:

– SJ har varit en lekstuga för okunniga politiker de senaste tjugo åren, sa han i onsdags.

Texten uppdateras

Aftonbladet sänder live från pressträffen med start 13.35.

Ulf Adelsohn kan du chatta med på aftonbladet.se klockan 15.00.

Publisert: