USA i natt: Vi bombar

Alla medel tillåtna för att stoppa Gaddafis våld – FN-beslut i natt

Världen står redo att bomba Libyen.

Det stod klart i natt när FN gav Nato mandat att angripa landet.

Gaddafi-motståndare firade beskedet genom att skjuta granater i staden Benghazi.

– Vi kommer att bidra till operationen, säger Norges försvarsminister Grete Faremo.

Befolkningen och Gaddafimotståndarna i Libyen har väntat länge på beskedet från FN.

I natt kom det.

Tidigare under dagen gjorde Gaddafi flera hotfulla uttalanden mot människorna i Benghazi. Han uppmanande dem att lämna staden eftersom han inte tänkte ”visa någon nåd eller barmhärtighet”. Detta – bland annat – fick säkerhetsrådet i FN att besluta om en flygförbudszon över Libyen.

Förslaget hade tillräckligt mycket stöd för att gå igenom, trots att Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Tyskland lade ner sina röster. Omröstningen i rådet slutade med 10 röster för och fem nedlagda.

Frankrike redo

Beslutet är en krigsförklaring mot Libyen och länder som USA, Storbritannien, Frankrike och även Norge står redo att strida. Enligt resolutionen ska ”alla nödvändiga åtgärder” vidtas för att skydda civila och beslutet innebär att Nato-styrkor kan slå ut Gaddafis luftförsvar och tvinga hans flygvapen att stanna på marken.

– En flygförbudszon innebär att vissa åtgärder kommer att vidtas för att skydda flygplan och piloter, inklusive att bomba mål som det libyska försvarssystemet, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton i ett uttalande.

I Sigonella på italienska Sicilien finns den Nato-bas som ligger närmast Libyen. Sent i natt uppgav källor för nyhetsbyrån Reuters att Italien också är berett att ställa sina baser till förfogande.

Italien är också hemmahamn för USA:s sjätte flotta. Där ingår bland annat hangarfartyget USS Enterprise som nu patrullerar utanför Libyens kust.

En bombattack mot Libyens luftvärn kan vara mycket nära. Det stod klart efter den franske utrikesministern Alain Juppés anförande i säkerhetsrådet:

– Frankrike är redo, tillsammans med andra, att omsätta resolutionen i handling.

Styrkor från Irak

USA:s högste general, Norton Schwartz, säger dock att ett omedelbart angripande inte är att vänta. Enligt Schwartz kan det ta upp till en vecka innan insatsen är i gång. För att attackera Libyen vill USA hämta styrkor från Europa och eventuellt även från Afghanistan och Irak.

– För mig handlar inte frågan om ifall vi kan göra det, utan om vi borde och i sådana fall hur, säger Schwartz.

Enligt experter kan det behövas mer än ett flygförbud för att stoppa Gaddafis brutala framfart. Några timmar innan FN-beslutet kom skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter:

”Jag hoppas att FN:s säkerhetsråd ger mandat till mer än flygförbudszonen – det är stridsvagnar och artilleri som är det viktiga. De hade flygförbudszon över Srebrenica – hjälpte inte.”

Norge meddelade på fredagsmorgonen att landet kommer att delta i en eventuell internationell militäraktion mot Muammar Gaddafi i Libyen. Det säger landets försvarsminister Grete Faremo till VG på nätet.

– Vi kommer att bidra till operationen. Men det är för tidigt att säga exakt på vilket sätt.

En möjlighet är att Norge skickar jaktflyg av modellen F-16.

I Benghazi togs beslutet från FN emot med öppen famn – Gaddafimotståndare firade med att skicka upp luftvärnsgranater och skjuta i luften, folket jublade ute på gatorna och de gamla libyska flaggorna höjdes överallt.

Publisert: