Svt: ”Ingen risk oppositionen buntas ihop”

Publicerad 2011-10-07

Juholt och Ohly hoppar av Svt:s partiledardebatt

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hoppar av SVT:s partiledardebatt: De är rädda att klumpas ihop med Sverigedemokraterna.

Svt försvarar partiledarnas placering i studion och vägrar ändra sig.

– Alla har varsin pulpet och det finns ingen risk att oppositionen buntas ihop. Vi har haft det här uppläget varje år, säger Svt:s programchef Jan Axelsson.

Håkan Juholt vill själv inte kommentera avhoppet, utan hänvisar via sin pressekreterare Sofie Rudh till Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.

– Det är placeringen, att det blir fyra mot fyra i studion med en programledare i mitten. Det blir en väldigt tydlig bild av att det är fyra personer som står ihop, allianspartierna, mot fyra personer på andra sidan. Vi är inte en enad opposition tillsammans med Sverigedemokraterna. Vår politik har inget med dem att göra. De röstar i åtta fall av tio med alliansen i riksdagen.

Hade deltagit om platserna lottats

– Vi har fört samtal löpande med Agendaredaktionen i två veckor, och vi har sagt att vi kan tänka oss andra placeringar, eller lottning. Då hade det varit en helt annan sak. Men Agenda har svarat att de inte tänker ändra sig, säger Nina Wadensjö.

Agenda informerade om placeringen för två veckor sedan.

– Vi hörde av oss direkt och sa att vi inte vill. Vi skulle jättegärna ha medverkat, men vi kan inte göra något annat än att ta konsekvenserna och avstå från debatten. De är public service och får göra precis som de vill.

”Logisk placering”

Men Svt vägrar gå med på att ändra placeringarna genom exempelvis lottning.

– Vi har aldrig lottat om placeringar i studion. Debatten ska handla om budgeten. Då är det logiskt att alliansen står tillsammans: de står bakom budgetförslaget. Lika logiskt är det att oppositionen står för sig då de inte godkänner budgeten, säger Svt:s programchef Jan Axelsson.

Har du förståelse för motiveringen till att de hoppar av, att de känner sig ihopbuntade med SD?

– Nej, i studion har alla varsin pulpet, de behöver inte dela bord. Och det skulle framgå att oppositionen inte är ett enda block.

Nu kommer debatten ändå att bli av på söndag, men den kortas till en halvtimme. Alla partiledare i riksdagen utom Håkan Juholt (S) och Lars Ohly (V) ställer upp.

Vad händer nästa gång ni vill ha en debatt? Risken är att det inte blir någon debatt med alla partiledare då heller.

– Vi viker oss inte när det gäller placering, vi vill bestämma den. Vi får hoppas att de inser att vi måste få styra placeringen.

"Inget med Juholts lägenhet att göra"

Att nyheten om avhoppet från debatten kommer samma dag som Aftonbladets avslöjande om Juholts hyra, ser Nina Wadensjö som en olycklig slump.

– Det har inget med varandra att göra. Diskussionen med SVT har pågått i två veckor. Vi har kommunicerat med Vänsterpartiet, som oberoende av oss kommit fram till precis samma slutsats. Det har inget att göra med historien som kommit fram om Håkan Juholts lägenhet. Ibland är det så. Vi kan inte göra något åt nyheterna, säger Nina Wadensjö.