"Invandrare är generellt sett lite mer kriminella"

avSusanna Vidlund

SD:s Jimmie Åkesson intervjuad i brittiska BBC

I en tv-sänd intervju med brittiska BBC, hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson att den svenska invandringspolitiken är extrem.

Han anser också att invandrare är mer kriminella än svenskar.

Därför vill partiet minska antalet invandrare.

– Invandrare är generellt sett lite mer kriminella än svenskar födda i Sverige och det är ett faktum. Du kan framför allt se det i våldsbrott, våldtäkt och så vidare, uppger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som pressades hårt i intervjun av den brittiska programledaren på BBC.

Enligt den 31-årige SD-ledaren har den svenska invandringspolitiken påverkat antalet begångna brott i Sverige.

Ingen speciell gen

Åkesson berättar om hur hans parti vill ha ett "säkert, öppet och tolerant samhälle", något som han anser kan lösas genom en minskning av antalet invandrare.

Jimmie Åkesson säger dock att han inte tror att man kan tillskriva speciella egenskaper som exempelvis våldsbenägenhet hos speciella folkgrupper, beroende på genetiskt arv.

– Jag tror inte det förekommer någon speciell gen hos muslimer eller någon annan folkgrupp i världen, faktiskt. Det är inte därför vi är emot den här extrema invandringspolitiken.

För många muslimer

I intervjun hörs Jimmie Åkesson också säga att han anser att det har kommit alltför många invandrare till Sverige de senaste årtiondena.

– De flesta av dem har inte fått någon chans att bli en del av det svenska samhället och självklart, många av dessa har varit muslimer, säger Jimmie Åkesson.

Han tar i intervjun upp hur segregation har uppstått i förorterna och att man byggt upp "parallella samhällen", vilket han menar är fel utveckling för välfärdssverige.

Enligt Jimmie Åkesson vill Sverigedemokraterna generellt sett minska invandringen, men han anser att det framför allt är många muslimer som har kommit till Sverige de senaste årtiondena.