Ännu inga löner till Saabpersonal

NYHETER

Företaget nekas ny
tidsfrist av tingsrätt

Foto: Saab förre vd Jan Åke Jonson och advokaten Guy Lofalk.

Klockan klämtar sannerligen för Saab.

Rekonstruktionen av företaget ser ut att avbrytas – och anställda får inga pengar.

– Nej, det finns ingen lön på kontot. Det har vi kunnat konstatera, säger Thomas Haglund, ordförande för Ledarna på Saab Automobile, till TT.

Under torsdagen skulle lönerna till tjänstemän inom Unionen, Sveriges ingenjörer och Ledarna fått sina löner.

Men de har uteblivit – precis som för de IF Metall-anslutna verkstadsarbetarna i tisdags, skriver TT.

Oktoberlönen fram till 21 oktober kommer att täckas av den statliga lönegarantin, men de resterande delen ska det konkurshotade företaget betala.

– Men det är en manuell uträkning som måste göras för var och en av oss. Och det är ingen enkel historia att försöka räkna ut detta, det kan ta kanske tre, fyra dagar. Men man har påbörjat den processen i väntan på annan finansiering, säger Thomas Haglund, ordförande för Ledarna på Saab Automobile, till TT.

Lönegarantin inte tillräcklig

Risken är att lönegarantin på 171 200 kronor för varje anställd inte räcker då den sträcker sig maximalt tre månader tillbaka och en fram när beslut om rekonstruktion tagits. Den har därför använts till att betala de två senaste lönerna, och en anställd med hög lön riskerar att inte få full lön i oktober.

Samtidigt kämpar företagets ledning med att genomföra en rekonstruktion av företaget för att undvika konkurs, något som inte går lysande.

Rekonstruktören Guy Lofalk har fått uppdraget – och en superlön. Advokaten krävde elva miljoner i förskott och mellan fem till sju miljoner om konstruktionen lyckades.

Nu har själv begärt att rekonstruktionen avbryts då det inte finns några pengar, skriver TT.

Tingsrätten i Vänersborg ska fram till fredag gå igenom ärendet.

Missade tidsfrist

Saab hade till 13 på torsdagen att lämna in en ansökan om att få fortsätta rekonstruktionen – men kunde inte hålla tidsfristen.

Nu kommer tingsrättens handläggning att fortsätta enligt plan, och ett beslut väntas komma under fredag eftermiddag.

– Vi har sagt att vi fortsätter handläggningen enligt plan och om Saab kommer in med någonting som vi kan beakta, kommer vi givetvis att också att göra det. Saab är välkommet in så länge som vi har en möjlighet att ta hänsyn till det de skriver, säger rådman Stefan Nilsson till TT.