Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare

Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare.
Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan avgår.

Det sker vid extrakongressen om två veckor.

Om partiledaren blir en man är det troligt att en kvinna tar över som partisekreterare, enligt Baylan.

– För ett feministiskt parti är det en självklarhet, säger han till Aftonbladet.

Jakten efter en ny partiledare för Socialdemokraterna är inne i ett avgörande skede. Då väljer partisekreteraren Ibrahim Baylan att avgå.

Svårt att kombinera

Det kommer att krävas mycket hårt arbete i det krisdrabbade partiet de närmaste fyra åren, säger Baylan.

– Det väldigt svårt att kombinera att vara småbarnsfar, partisekreterare och riksdagsledamot i Sveriges största parti. Det känns svårt att göra det i fyra år till. Däremot sitter jag kvar i riksdagen där jag företräder västerbottningarna, säger Ibrahim Baylan.

Till Aftonbladet säger Baylan att han redan i julas bestämde sig för att avgå, men att han ville slutföra en del arbete – bland annat det politiska dokument som presenteras på extrakongressen i slutet mars.

Enligt Rapport uppger också en majoritet av de 26 partidistrikten i sina svar till valberedningens ordförande att partisekreteraren borde vara en kvinna – om den nye partiledaren blir en man.

Ibrahim Baylan kunde därför ha fått svårt att sitta kvar på sin position.

”Mycket är klart”

– Väldigt mycket av det som jag har förutsatt mig att göra som partisekreterare är nu dessutom klart. Vi har en helt ny organisation, vi har klarat av det som ska göras inför kongressen, manegen är krattad. Det är därför jag väljer att meddela det i dag, säger han.

Beslutet kom inte oväntat, enligt Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– Nej, det var nog den minst förvånande nyheten de senaste fyra månaderna. Eftersom det bara finns manliga partiledarekandidater hade Baylan blivit avsatt om han inte avgått frivilligt.

Däremot borde Baylans avhopp ha kommit redan för länge sedan, enligt Lena Mellin.

– Det verkar som han hoppats in i det längsta på att få vara kvar. Det naturliga hade varit att han kastat in handduken med Sahlin.

Väldigt misslyckat

Ibrahim Baylan var skolminister mellan 2004 och 2006 och har suttit på posten som partisekreterare sedan februari 2009.

På den senare posten har han inte gjort någon succé och har många gånger varit ifrågasatt.

– Det har varit väldigt misslyckad på det sättet att valet gick väldigt dåligt. Det ansvaret får han dela med Mona Sahlin och många andra. Den senaste tiden har han sysslat med omorganisation som varit väldigt besvärlig, säger Lena Mellin.

Publisert: