Lösa krokodiler hotar lokalbefolkningen

NYHETER

Översvämningarna i Thailand har gjort att hundratals krokodiler rymt

Foto: Huvudjärnvägslinjen i norra Thailand och över 200 motorvägar och gator har stängts av på grund av de massiva översvämningarna.

Översvämningar i Ayutthaya, norr om Bangkok, har skapat nya problem för invånarna, då hundratalet krokodiler rymt från inhägnade parker. Myndigheterna utfärdar en belöning på 1 000 baht – motsvarande 220 kronor – för varje krokodil som infångas levande.

Foto: Ett buddisttempel i Ayutthaya-provinsen står under vatten. Myndigheterna uppskattar skadorna som översvämningarna orsakat till upp mot 3 biljoner dollar.

– Krokodilerna måste fångas för att skydda befolkningen, sade hälsominister Vitthaya Buranasiri till AFP.

Krokodilerna har dock hunnit sprida på sig och setts på många olika platser i Thailands förra huvudstad som dessutom är ett populärt turistmål och världsarvsklassat av Unesco.

– Vi samordnar nu med fiskerimyndigheter för att skapa en telefonlinje för de som upptäcker andra vilda djur i de översvämmade områdena. Det kan även röra sig om tigrar och ormar, sade en lokal tjänsteman och uppgav att myndigheterna redan fått ”många samtal” om vilda djur.

Krävt 300 liv

Cirka tusen motorbåtar ställdes på söndagen upp med full gas i floderna Chao Phraya, Bang Pa Kong och Tha Chin, för att påskynda flödet ut i havet av det regnvatten som hotar Thailands huvudstad.

Premiärminister Yingluck Shinawatra erkände att åtgärden kanske inte berör någon större del av det vatten som kommit som regn i norr och nu rinner söderut, men kallade den ändå ”meningsfull och effektiv”.

Översvämningarna i Thailand har krävt cirka 300 liv.