Minst 15 döda i Libyen

NYHETER

Upproren i arabvärlden fortsätter

Minst 15 människor sköts ihjäl av prickskyttar i Libyens näst största stad Benghazi på lördagen.

Säkerhetsstyrkor öppnade eld mot sörjande som samlats för en begravning.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tvivlar på att regimen fortfarade har kontroll över landet.

Uppgifterna om döda i Benghazi skiljer sig åt. Nyhetsbyrån AP och tv-kanalen al-Jazira citerar en läkare på ett sjukhus där 15 döda kommit in, medan CNN påstår att dödssiffran är 30. Ytterligare tiotals ska ha skottskadats.

– Vi är mitt i en massaker, säger ett vittne till Reuters.

Sent på lördagskvällen rapporterade Libyens officiella nyhetsbyrå Jana att ett stort antal utlänningar gripits, anklagade för att ingå i ett nätverk som försöker skapa oro i landet, skriver TT.

Kan ha förlorat kontrollen

I går kom rapporter om att oppositionen tagit över al-Bayda i nordöstra Libyen.

– Frågan är om regimen fortfarande är i full kontroll, bloggade utrikesminister Carl Bildt på lördagskvällen.

Lördagen var femte dagen i rad som människor trotsade regimens order och gick ut på gatorna för att kräva Muammar Gaddafis avgång. Ledaren – som suttit vid makten i 42 år – har valt att slå ner protesterna med våld, och hotfullt kallat det ”självmord” att demonstrera mot honom.

Libyen är ett väldigt slutet land med hård mediekontroll och tidvis nersläckt internet. Mycket lite av det som sker når omvärlden, och ingen vet exakt hur många som dött under de senaste dagarnas oroligheter. Enligt en oppositionsgrupp ska över 100 människor ha dött och 1 000 skadats. Siffrorna är dock väldigt osäkra.

– Vi vet väldigt lite, men har all anledning att utgå från att situationen är dramatisk, skriver Bildt.

Upproren i arabvärlden fortsatte på flera platser under lördagen. Här är läget land för land:

Bahrain:

Efter fredagens brutala behandling, då soldater öppnade eld rakt mot demonstranter, backade regeringsstyrkorna på lördagen från Pärlrondellen i huvudstaden Manama. I stället är det polisen som tagit över uppgiften att hålla ordning. Först försökte de hindra demonstranterna med tårgas, men retirerade senare och demonstranterna intog torget.

Mellan 60 och 80 personer uppges ha skadats av tårgas och gummikulor, skriver TT.

Majoriteten av invånarna i Bahrain är shiamuslimer, men landet styrs av en sunnimuslimsk kungafamilj. Shiiterna menar att de diskrimineras.

Jemen:

Flera personer skadades allvarligt i strider mellan demonstranter och regeringsanhängare i huvudstaden Sanaa på lördagen. En av dem ska vara skjuten i nacken, enligt al-Jazira.

Båda sidor ska ha varit beväpnade med pistoler och gevär, enligt Reuters. Det är första rapporten om att även demonstranterna använt skjutvapen.

Demonstranterna kräver presidenten Ali Adbullah Salehs avgång och har tågat på gatorna i tio dagar. De attackerades av polis och motdemonstranter som beväpnat sig med knivar och påkar.

Saleh har styrt landet i 32 år. Han har lovat att inte ställa upp för återval 2013, men många misstror honom och kräver hans omedelbara avgång.

Saleh kallar den senaste tidens demonstrationer för en ”utländsk komplott”.

Algeriet:

Polisen ingrep på lördagen mot ett demonstrationståg med tusentals människor som kräver demokratiska reformer. Polisen splittrade demonstranterna i mindre grupper och hindrade dem från att tåga vidare.

Polisen ska inte ha använt skjutvapen, men batonger och sköldar för att hålla människorna borta från gatorna. Inga dödsfall har rapporterats.

Algeriet är Afrikas näst största land och har både olje- och gastillgångar men utbredd korruption. Ett undantagstillstånd har varit i kraft sedan 1992. Presidenten Abdelaziz Bouteflika har suttit sedan 1999 med stöd av militären.

Irak:

Tio personer skadades när ett par tusen människor demonstrerade i Kurdistan i norra Irak på lördagen. De kräver en ursäkt från det kurdiska självstyrets president för att demonstrationerna tidigare i veckan möttes med våld, rapporterar TT.

I torsdags dödades minst två personer och ytterligare ett 50-tal skadades.