Brudklänningen en brittisk hyllning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

NYHETER

Sarah Burton har designat den vita klänningen som har ett fint fall. Ärmar och övre liv är i spets och urringningen djup.

Det tog tid för Kate Middleton att sätta sig i bilen som tog henne till Westminster abbey där hon fick sin prins William. Släpet var relativt kort men fick inte bli skrynkligt under färden.

– Du är så vacker, såg man prins William säga till Kate när hon tar plats bredvid honom vid altaret.

Paret är nu hertig och hertiginna av Cambridge.

Den vita klänningen var rak och enkel med ett fint fall. Ärmarna i spets gick till handleden och de darrande händerna avslöjade brudens nervositet.

I brudbuketten fanns små vita blommor. Det övre livet gick högt i nacken men urringningen var desto djupare.

Klänningen en hyllning

Sarah Burton, som designat brudklänningen, är chefsdesigner på Alexander McQueen. Att hon fick uppdraget ses som en hyllning till brittisk design. Men också en hyllning till McQueen som avled i fjol.

– Kate Middleton var en kunglig brud i tiden. Klänningen hade både nutida stramhet och en traditionell storslagenhet som visade sig i de utsökta detaljerna, säger trendanalytikern och modeexperten Ingrid Giertz-Mårtensen till TT.

Robinson Pelham stod bakom designen av Kates örhängen. De föreställde ekollon av en diamant.

Kreationen en hemlighet

Detaljerna kring klänningen har hållits hemliga in i det sista. Först när bruden kom ut från Goring hotel för att åka till Westminster abbey avslöjades kreationens utseende. Även vem som stod bakom designen hölls hemligt fram till dagen för bröllopet. Klänningen är gjord av sidengazar, ett slags organza-tyg.

Pippa Middleton, brudens syster och tärna, bar en enkel figurnära klänning. Näbbarna hade krämfärgade klänningar med fullånga kjolar och blommor i håret.

Flera hattar bland gästerna

Kronprinsessan Victoria var inte ensam om att bära en hatt till sin kreation. Hon hade en figurnära aprikosfärgad klänning med v-ringning.

Hatten hade ett brett brätte och på fötterna hade Victora höga skor. Till det en liten väska.

Ytterligare en hattbärare bland gästerna var Carole Middleton, brudens mor, som var klädd i himmelsblå klänning. För designen stod Catherine Walker.

Treacy bakom flera hattar

Den irländske designern Philip Treacy hade designat 36 av kungligheternas hattar, enligt AP. Hans verk bars av bland andra prinsessan Beatrice, drottning Anna-Marie av Grekland och Belgiens prinsessa Mathilde.

Publicerad: